Bulgarija poletje 2008




Download 10.1 Kb.
Sana24.03.2017
Hajmi10.1 Kb.
#1275



BULGARIJA - POLETJE 2008
ZAKAJ BULGARIJA?

Bulgarija je ena izmed članic EU. Ima prekrasno naravo, gore, nekaj zanimivih mest, turistično Črno morje, skrivnostne samostane,... Vredno ogleda in ne preveč drago (kar je sicer relativno in odvisno od tega koliko rad ponočuješ!).


POT DO SOFIJE

Do Sofije imaš kar nekaj variant. Letalski poleti iz Zagreba, ki znajo biti včasih smešno poceni. Vlak, ki je zelo počasen in te popelje preko Beograda in Niša. Jaz sem se odločila za avtobus in vmes naredila še prijateljski postanek v Srbskem Nišu. Avtobus ni udoben, pač pa po zadovoljivi ceni prideš lepo utrujen do svoje destinacije.


NAMESTITEV

Kaj je lepšega: biti v Študentskem mestu obkrožen z ostalimi tujci, ki so na izmenjavi. Vsem nam (okoli tridesetim študentom) je bilo prepuščeno domovanje v dveh nadstropjih prenovljenega bloka. Ima pa ta super lokacija kar nekaj pomanjkljivosti: nismo imeli hladilnika in niti ne kuhinje, kjer bi lahko pogrel kozarec mleka, naredil jutranjo kavo, skuhal toplo juhico po naporni noci, častil večerjo s palačinkami, narezal limono za tekilo, pripravil sadje za vitaminske dodatke,...

V sobi smo bili v dvojicah. Bila sem skupaj z Rusinjo Eleno in od prvega trenutka naprej je bilo kot treba. Niti preveč pospravljeno in niti razmetano. Soba vedno odprta na strežaj in vedno polna obiskov. Neskončni pogovori, različne kulture, pogledi na življenje.
VSAKDANJE ŽIVLJENJE

Tam sem bila avgusta. Bilo je 'pasje' vroče in v poletnih mesecih ni pričakovati manj kot 35 stopinj čez dan. Ponoči se nekoliko shladi, pa vseeno se premetavaš po postelji in čakas nestrpno, da pride spanec in se ubijaš v zvoku komarjev.

Vsekakor pa vsakemu priporočam, da pojde v juliju ali avgustu, ker je takrat največ ljudi na izmenjavi in je vedno veliko dogajanja in čas hitro mine.
Vsi jeziki so bili uporabni!

S starejšimi Bulgari se lahko pogovarjaš v srbščini - sicer zelo počasi in tudi oni odgovarjajo v bulgarščini, ampak verjemite: se pride veliko lažje skozi kot s kakršnokoli angleščino! Imajo kar veliko izmenjav z Italijani in, če naletiš na tak mesec kot sem jaz, potem imaš v paketu devet Italijanov, ki seveda ne pridejo daleč s svojim 'odličnim znanjem' angleščine.

Angleščina ti bo stekla z ostalimi študenti. Nikar se ne sramuj svojega znanja angleščine: Slovenci smo še vedno bili najboljši na katerikoli izmenjavi (pa ne da bi se preveč hvalila).

BOLNICA


Odločila sem se za dermatovenerološko kliniko. Moja izmenjava je v osnovi bila raziskovalna izmenjava na temo SLE in DLE histoloških vzorcev. Že ob prvem srečanju s predstojnikom sem ugotovila, da moj projekt ni aktualen. Tako sem vsak dan bila na viziti in se nato pridružila kaki ambulanti, obiskovala histologijo, si ogledala DIF.

Morda bi se marsikdo smejal, ampak dermatovenerologija je tam res vredna ogleda! Vaskulitisi, erezipli, psoriaze, venektazije, MM, bazaliome,…presenečenje zame pa je bilo , da sem tam videla ogromno pemfigus vulgarisa in buloznega pemfigoida. Nekaj mladih odlično govori angleško, med seboj pa seveda vse poteka v Bulgarščini in dejansko, če ne razumete – potem za vas to nima neke velike vrednosti.in se lahko prokleto dolgočasite!

Sicer pa mi je bilo zanimivo, da imajo vsak dan ob dvanajstih konzilij in predstavitev novih pacientov. Vsi se dobijo v amfiteatru, pripeljejo pacienta in petnajst zdravnikov zija v pacienta, si ga ogleduje, razpravlja o njem, njegovi terapiji,… zanimivo…
Samo nekaj morate vedeti; bolnica je dobrih štirideset minut stran od Študentskega mesta. Vsak dan se prebijaš skozi mesto, zamenjaš dva avtobusa. Seveda pa se enako spotiš nazaj grede na poti domov.

SOCIALNI PROGRAM

Lahko se pridružiš ostali skupini, ali pa raziskuješ Bulgarijo kar sam. Oba načina sta izpeljiva in vse je odvisno od tega kak tip si. Velika skupina Špancev in Italijanov se vedno počasi premika. Vendar pa vedno na koncu prideš na zastavljen cilj in ujameš pravi vlak. Če pa seveda hočeš nekaj bolj aktivnega, pa se vedno najde kak Čeh, Poljak, Nemec, ki bo hotel v gore – tako lahko aktivno in funkcionalno prezivis prosti čas (podaljšan vikend).
Drugače pa je bil vsak vikend organiziran izlet v kak sosednji kraj (Plvdiv, Koprivstitsa, Veliko Tarnovo, Rila samostan) in na koncu se je cela skupina odpravila za nekaj dni na Črno morje.

SUMA SUMARUM



Superca in nepozabljivo. Polno novih ljudi. Balkan. Prijazni nasmehi. Vročina. Nove izkusnje.
In sicer še en napotek za konec:
ne sekiraj se, če ne gre vse po planih. Pusti čas času in se prepusti lenobnim dnem, vročini in dobri družbi!

Download 10.1 Kb.




Download 10.1 Kb.