• Oni su posrednici između mreže, odnosno Interneta, i pojedinačnih računara koji su u određenom momentu i na određeni način sa njima povezani.
 • Šta je to Internet
  Download 59.5 Kb.
  bet1/6
  Sana19.03.2017
  Hajmi59.5 Kb.
  #300
    1   2   3   4   5   6

  Šta je to Internet?
  Internet - Pojam i definicija
  Tehnički gledano, Internet predstavlja globalni informacioni sistem, logički povezan jedinstvenim sistemom adresiranja putem internet protokola (TCP/IP), ili drugih protokola kompatibilnih sa internet protokolom, i koji obezbeđuje, koristi ili omogućava servise visokog nivoa za ličnu i poslovnu primenu.
  Uproštenijom definicijom, Internet se identifikuje kao svetska (kompjuterska) komunikaciona mreža ili "mreža svih mreža" koja se sastoji od velikog broja zasebnih računara uvezanih u mrežnu strukturu. Osnovu mreže čine (mrežni) čvorovi međusobno povezani kvalitetnim optičkim vezama, preko kojih se vrši razmena i nformacija između udaljenih delova mreže. Čvorove čine takozvani pružaoci internet usluga (ISP - Internet Service Providers), velika preduzeća ili akademske institucije. Oni su posrednici između mreže, odnosno Interneta, i pojedinačnih računara koji su u određenom momentu i na određeni način sa njima povezani. Razgranata struktura Interneta omogućuje komunikaciju između bilo koja dva udaljena računara čak i u slučaju da dođe do kolapsa velikih delova mreže, pošto poruka može, zahvaljujući router-ima (uređaj koji određuje put kojim se odašilju poruke), putovati različitim putevima.
  Velike firme koje žele da ostvare brzu vezu svoje lokalne mreže sa većim brojem korisnika ka Internetu moraju sa provajderom ostvariti vezu preko iznajmljene linije (dobija se od pošte i služi samo za prenos podataka) na čija oba kraja se pre kompjutera nalaze ruter i modem.

  Pored toga što ćete biti u mogućnosti da pristupite Internetu na poslu možete to omogućiti sebi i kod kuće. Pojedinci od kuće ostvaruju vezu sa Internetom sklapanjem ugovora sa provajderom


  Izbor Internet provajdera preko koga ćete pristupati Internetu najvažniji je deo povezivanja sa Internetom. Postoje Internet provajderi koji svojim korisnicima zaista obezbeđuju kvalitetne uslove korišćenja Interneta, ali postoje i Internet provajderi čije usluge ne zadovoljavaju u potpunosti potrebe korisnika. Izbor Internet provajdera zavisi od vrste direktne veze koju on ostvaruje, odnosno njenog obima. Kvalitetnije su usluge onih Internet provajdera koji imaju veći protok podataka ka Internetu.

  Kada ste potpisali ugovor i dobili vaše korisničko ime, šifru i elektronsku adresu, tada još treba da instalirate odgovarajući softver na vas računar kako bi mogli da pristupite Internetu, šaljete i primate elektronsku poštu, pretražujete i prikupljate podatke. Izbor softverskog paketa zavisiće od toga koji operativni sistem imate na svom računaru.
  Download 59.5 Kb.
    1   2   3   4   5   6
  Download 59.5 Kb.