10-sinf ona tili va adabiyot 1-yarim yillik




Download 149.56 Kb.
bet1/3
Sana29.12.2019
Hajmi149.56 Kb.
  1   2   3

10-sinf ona tili va adabiyot 1-yarim yillik

1. O’zbek tilida so’zlashuvchilarning soni yer yuzida qanchani tashkil etadi?

A) 35 mln dan ortiq B) 32 mln dan ortiq C) 33 mln dan ortiq D) 30 mln dan ortiq

2. O’zbek tilida so’zlashuvchilarning qanchasi O’zbekistonda yashaydi?

A) 23 mln dan ortiq B) 24 mln dan ortiq C) 25 mln dan ortiq D) 26 mln dan ortiq


3. Adabiy til nima?

A) Milliy tilning ko’rinishi. B) Kishilarning nutqidagi hududiy tildir.

C) O’zbek milliy tilining tarkibida, uning doirasida bo’ladi.

D) Rivojlangan, boyigan, takomillashgan va me’yorlashgan oily shakli.

4. Milliy til nima?

A) Ma’lum millat vakillari uchun umumiy bo’lgan til.

B) Xalq shevalari, oddiy so’zlashuv unsurlari, jargonlarni o’z ichiga oladi.

C) Milliy madaniyatning ko’zgusi sifatida ularni ruhan birlashtiradigan vosita.

D) Barcha javoblar to’g’ri.
5. Grammatika nimani o’rgatadi?

A) Nutq uslublariga daxldor til xususiyatlari. B) To’g’ri gapirish va yozish.

C) Nutq uslublarini o’rganadi. D) Gaplarning bog’lanishini o’rganadi.
6. Uslubiyat deganda nimani tushunasiz?

A) Nutq uslublarini o’rganadi. B) Til munosabatlarini o’rganadi.

C) Nutq munosabatlarini o’rganadi D) Til va so’zlarning me’yorlarini o’rganadi.
7. O’qituvchi dars mashg’ulotida qanday uslubdan foydalanadi?

A) So’zlashuv. B) Ilmiy. C) Badiiy D) Rasmiy


8. Qaysi uslub bir jihati bilan boshqa uslublardan farq qiladi?

A) Ilmiy uslub B) Publitsistik uslub C) So’zlashuv uslub D) Badiiy uslub


9. Murshid so’zining ma’nosi nima?

A) Saboq beruvchi pir, shayx, ustoz B) Dushman, g’anim

C) Islo dini tarqalgan mamalakatlarda bilimdon kishilarga berilgan nom.

D) So’fiylik yo’liga kirgan shaxs

10. Muloqot vaziyati va sharoitiga muvofiq qaysi uslublar nutqning yozma shakliga mansub?

A) Publitsistik B) Badiiy C) Ilmiy D) Barcha javoblar


11. Badiiy uslubga xos so’zni toping.

A) Ovqat B) Taom C) Ne’mat D) Xo’rak


12. Nutqni to’g’ri va ta’sirli tuzishda qaysi uslub yetakchilik qiladi?

A) So’zlashuv B) Badiiy C) Publitsistik D) Rasmiy


13. Salbiylik va ijobiylik bo’yog’iga ega so’zlarni toping.

Aravaning orqasidan iljaygan kalla ko’rindi. Qiz Umidga qarab jilmaydi.

A) Iljaygan – salbiy. B)Jilmaydi – ijobiy. C) Iljaygan – salbiy va ijobiy. D) A va B
14. Menejment so’zining ma’nosi nima?

A) Zamonaviy ishlab chiqarishni boshqarish.

B) Korxona va kompaniya egasi bo’lmagan boshqaruvchi.

C) Mahsulot ishlab chiqarish va sotish D) Bozorni uyushtirishning tashkiliy shakli


15. Yuz, bet, aft, bashara, turq, chehra, jamol so’zlaridagi ma’lum uslubga xoslanganligi va uslubiy bo’yog’ini farqlang.

A) Yuz – biron-bir uslubga xoslanmagan, bet, aft, bashara, turq – so’zlashuv uslubida, salbiy bo’yoq.

Chehra, jamol – badiiy uslubda, ijobiy bo’yoq.

B) Yuz, bet - biron-bir uslubga xoslanmagan, bet, aft, bashara, turq – so’zlashuv uslubida, salbiy bo’yoq. Chehra, jamol – badiiy uslubda, ijobiy bo’yoq.

C) Yuz – biron-bir uslubga xoslanmagan, bet, aft, bashara, turq - badiiy uslubda, ijobiy bo’yoq.

Chehra, jamol – so’zlashuv uslubida, salbiy bo’yoq.

D) Yuz, bet - badiiy uslubda, ijobiy bo’yoq. bet, aft, bashara, turq - so’zlashuv uslubida, salbiy bo’yoq. Chehra, jamol – biron-bir uslubga xoslanmagan
16. Tig’i ishqing yorasidur butmagan,

Dardini har kimga aytib butmagan.

Hajr sahrosida ohim o’tidin,

Anda gul yoxud giyohe butmagan. (A.Navoiy)

Shakldosh so’zlarning ma’nosini izohlang.

A) tugamagan, o’smagan, tuzalmagan B) tuzalmagan, tugamagan, o’smagan

C) tugamagan, tuzalmagan, o’smagan D) o’smagan, tugamagan, tuzalmagan

17. A.Navoiyning shohbaytlaridan qaysi biri to’g’ri berilgan?

A) Quyoshlig’ istasang, kasbi kamol et, Kamol kosib etarsen, bemalol et.

B) Haq yo’lida kim senga bir harf o’qutmish ranch ila, Aylamak bo’lmas ado oning haqin yuz ganch ila

C) Har kishikim, birovga qozg’ay chog’, Tushgay ul chog’ aro o’zi nogoh.

D) Hunarni asrabon netkumdur oxir, Olib tufroqqamu ketkumdir oxir.


18. Adip so’zining manosi …

A) Adabiy asarlar ijodkori, yozuvchi B) Tortmoq, olmoq C) Mol-mulk

D) To’n, xalat kabilarning chetiga tikiladigan ensiz mato – mag’iz
19. Milliy til yana qaysi uslubda qo’llaniladi?

A) So’zlashuv va publitsistik B) So’zlashuv va rasmiy

C) So’zlashuv va badiiy D) So’zlashuv va ilmiy
20. Kolorit so’zining ma’nosi nima?

A) Rasm, ranglarning uyg’unligi B) O’tmish, hayotning o’tgan qismi



C) Biror narsaning o’ziga xos tomoni, xususiyatlari D) A va C
21. Kim haqida: “………………… naziri yo’q kishi erdi. Turkiy til bila to she’r aytibturlar, hech kim oncha ko’p va xo’b aytqon emas…” qaysi mutafakkir shoir o’z fikrlarini bayon etgan?


22. Qaysi shoir aruz ilmiga bag’ishlab qaysi asarni yaratdi?




23. Qaysi mutafakkir shoir tilshunoslikka bag’ishlab yozilgan asarini belgilang.




24. Qaysi shoir 1530 yilda Agrada vafot etadi va o’zining vasiyatiga ko’ra uning xoki qaysi shaharga olib kelinadi?


25. Qaysi shoir haqida: “U turli go’zal fazilatlar, maqtovga loyiq sifatlarga ega podshoh edi”, deb qaysi shaxs tomonidan fikr bildirilgan?



Kalit.


1-A

2-C


3-D

4-D


5-B

6-A


7-B

8-C


9-A

10-D


11-C

12-B


13-D

14-A


15-A

16-B


17-D

18-D


19-C

20-D


10-sinf ona tili va adabiyot 2-yarim yillik

1. Brifing so’zining ma’nosi nima?

A) Ishlab chiqarilayotgan mahsulot turlarini ko’paytirish.

B) Rasmiy shaxslarning ommaviy axborot vositalari vakillari bilan rasmiy nuqtai nazar bildirish.

C) Zamonaviy talb va didga moslab o’zgartirish. D) Maqsadga erishishning uzoq muddatli rejasi.
2. O’zbek tilida nechta nutq uslubi mavjid ?


  1. 6 ta

  2. 7 ta

  3. 5 ta

D) 4 ta
3. Kinoya , puiching, qochimlarga boy nutq uslubi qaysi ?

  1. badiiy

  2. og’zaki va yozma

  3. so’zlashuv

D) B va B javoblar
4. Kafolat muddati, davo, ariza, buyruq , ish qog’ozlari kabi tushunchalar asosan qaysi uslubda qo’llaniladi ?

  1. ilmiy

  2. rasmiy

  3. publistiktik

D) so ‘lashuv va rasmiy
5. Badiiy uslubga xos so’zlar qaysi qatorda to’g’ri berilgan ?

  1. samo, turna qator , koz’ binafsha

  2. obi hayot , kamalak , falokat

  3. hikoya, ruboiy , she’r , kelin

D) dil, fano, homush, sarmast
6. Insho qanday so’z va qanday ma’noni bildiradi.

  1. lotincha soz’ bo’lib o’qish degan ma’noni

  2. arabcha soz’ bo’lib yaratish ijod qilish yoama ish degan ma’noni bildiradi.

  3. Inglizcha so’z bo’lib kuylash degan ma’noni bildiradi

D) Nemischa so’z bo’lib qurish degan ma’noni bildiradi
7. Ko’chirma gap oz’lashtirma gapgqa aylantirilganda ko’chirma gapli qo’shma gap 

  1. murakkab qo’shma gap shaklini oladi

  2. sodda gap shaklini oladi

  3. ergashgan qo’shma shaklini oladi

D) bog’lovchisiz qo’shma gap shkalini oadi.
8. O`zbеk аdаbiy tili taraqqiyotning eski o‘zbek adabiy til davr qaysi javobdaligini aniqlang.

А. VI asrgacha B. VI –X asrlar

C. XIV asrning II yarmidan XX asrning I choragigacha D. XI asrdan XIV asrning yarmigacha
9. O`zbеk tili qаysi tillаr оilаsigа mаnsub.

А. Slаvyan tillаri B. Hind-Еvrоpа tillаri C. Sоmiy D. Turkiy tillаr


10. Ikkinchi qismi atoqli ot bo‘lgan qo‘shma so‘zni belgilang.

А. Sirdaryo, O‘rta Osiyo, kungaboqar B. Oltinko‘l, so‘z boshi, Quyi Chirchiq




Download 149.56 Kb.
  1   2   3




Download 149.56 Kb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifa



10-sinf ona tili va adabiyot 1-yarim yillik

Download 149.56 Kb.