• 27. veljače 1993.
 • 26 godina vršne internetske domene
  Download 339.73 Kb.
  Sana24.03.2021
  Hajmi339.73 Kb.


  Sveučilište u Zagrebu

  Sveučilišni računski centar

  Klasa: 008-01/19-101/002

  Ur.broj: 3801-1-101-02-19-3

  Zagreb, 26. veljače 2019.  Priopćenje za novinare

  26 godina vršne internetske domene .hr


  Elektronička poruka kojom je Jon Postel potvrdio da je završena registracija vršne .hr domene

  (Zagreb, 27. veljače 2019.) Priča o vršnoj .hr internetskoj domeni počinje s pričom o Internetu u Hrvatskoj. Ceremonijom u Rektoratu Sveučilišta u Zgrebu, 17. studenog 1992. nacionalna akademska mreža je službeno spojena na Internet. Tri mjeseca kasnije 27. veljače 1993. stručnjaci Sveučilišnog računskog centra (Srca), koji su radili na projektu uspostave nacionalne akademske mreže utemeljene na Internet protokolu, zaprimili su e-mail s informacijom da je izvršena registracija nacionalne vršne .hr domene u internetskim root serverima, te da se može početi koristiti. Time su računala s oznakom .hr i službeno postala sastavnim dijelom svjetske mreže. Spomenuti e-mail poslao je Jon Postel, jedan od pionira Interneta u ime organizacije IANA (Internet Assigned Numbers Authority), koja i danas koordinira upravljanjem adresnog prostora Interneta.

  Upravljanje nacionalnim domenskim prostorom i u Hrvatskoj je, kao i u mnogim drugim zemljama, započelo u akademskoj zajednici. Registracija i aktiviranje nacionalne vršne internetske domene predstavljali su završni korak u uspostavi Interneta u Hrvatskoj. Oznaka domene .hr pojavljuje se od tada u nazivima računala, u prvim komunikacijama sa svijetom kao sastavni dio e-mail adresa, a nakon toga i sastavni dio svih ostalih internetskih servisa, prije svega web sjedišta.

  Prateći razvoj upravljanja hrvatskim nacionalnim domenskim prostorom od samih početaka do današnjih dana, pratimo razvojnu liniju koja i danas registar nacionalne .hr domene stavlja uz bok europskim i svjetskim. Valja naglasiti da je u Hrvatskoj zadržano pravo na besplatnu domenu, čime se ostvaruje temeljno pravo na prisutnost u virtualnom svijetu, što je bilo jedno od načela prisutno od samih početaka funkcioniranja .hr domene.

  Do 2012. godine Srce je u ime CARNET-a, obavljalo administrativne i tehničke poslove upravljanja nacionalnom domenom, nakon čega CARNET u potpunosti preuzima sve poslove upravljanja .hr domenom.

  Ukupan broj registriranih .hr domena danas prešao je brojku od 104.000 domena.

  Nataša Dobrenić  Ured za odnose s javnošću Srca

  Download 339.73 Kb.
  Download 339.73 Kb.

  Bosh sahifa
  Aloqalar

      Bosh sahifa  26 godina vršne internetske domene

  Download 339.73 Kb.