Edin Dervišhalidović, Dino Merlin, predsjednik Skupštine amus-a
Download 4.61 Kb.
Sana04.04.2017
Hajmi4.61 Kb.

BIOGRAFIJA

Edin Dervišhalidović, Dino Merlin, predsjednik Skupštine AMUS-a,

Kompozitor, tekstopisac, izvođač , aranžer i producent .

Djeluje u oblasti pop , folk i filmske muzike.

U skoro tridesetogodišnjoj karijeri objavio je deset studijskih albuma, cetiri koncertna albuma i nekoliko singlova sa preko sto pjesama, dijelom sa svojom grupom Merlin a dijelom u svojoj solo karijeri pod imenom Dino Merlin. Mnoge od tih pjesama su među najslušanijima u regiji.

Pisao je i za poznate umjetnike iz oblasti pop, folk i filmske muzike kao što su;

Zdravko Čolić, Mustafa Sandal, Hari Varešanović, Nina Badrić, Ivana Banfić, Boris Novkovic, Emina Jahović i drugi iz oblasti pop muzike.

Vesna Zmijanac, Lepa Brena, Ceca Veličković i drugi iz oblasti folk muzike.

Napisao je muziku za dugometražni film „Vanbračno putovanje“ Ratka Orozovića, i muziku za kratki film „ Čovjek S“ Ines Tanović iz oblasti filmske muzike.

Autor je teksta prve bosanskohercegovačke himne „Jedna si jedina“.

Tri puta je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na takmičenju za pjesmu Evrovizije i to: dva puta kao kompozitor, tekstopisac i izvođač, a jednom kao kompozitor i koautor teksta.

Održao je skoro hiljadu solističkih koncerata i nastupa od kojih su neki u najpoznatijim evropskim arenama i stadionima kao što su : tri puta stadion“ Koševo“ i tri puta olimpijska dvorana Zetra u Sarajevu, tri puta arena u Beogradu, arena u Zagrebu i dva puta Veliki dom sportova u Zagrebu, Pulska arena, Splitska arena, stadion „ Ilirija“ u Ljubljani, „Le Bataclan“ u Parizu, „Gasometer“ u Beču, „The Vic theatre“ u Chicagu, nastupao je u Coloseumu u Rimu, amfiteatri ma u Istanbulu, Ljubljani itd. Učestvovao je na nekoliko međunarodnih festivala u Danskoj, Italiji i Turskoj.Dobitnik je više nagrada i priznanja u oblasti muzike kao što su; “ Davorin“ i „ Porin“ i mnogih drugih domaćih i međunarodnih priznanja za umjetnost i kulturno stvaralaštvo.

Živi i radi u Sarajevu .
Katalog: astra userfiles -> file

Download 4.61 Kb.
Download 4.61 Kb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifaEdin Dervišhalidović, Dino Merlin, predsjednik Skupštine amus-a

Download 4.61 Kb.