Javno podjetje Ljubljanski potniški promet
Download 125.96 Kb.
Sana24.03.2017
Hajmi125.96 Kb.


Javno podjetje Ljubljanski potniški promet

Tehnične zahteve za mestne zgibne, nizkopodne avtobuse razreda I (direktiva 2001/85/ES)

Priloga k razpisni dokumentaciji za nabavo 10 mestnih zgibnih, nizkopodnih avtobusov11.12.2013

Vsebina


1 TEHNIČNA SPECIFIKACIJA AVTOBUSOV - OBVEZNE MINIMALNE TEHNIČNE ZAHTEVE 3

1.1 Obvezne minimalne tehnične zahteve za avtobuse 4

1.2 Podatki o ponujenih vozilih 18

1TEHNIČNA SPECIFIKACIJA AVTOBUSOV - OBVEZNE MINIMALNE TEHNIČNE ZAHTEVE
Pomembno! Ponujeni avtobusi morajo izpolnjevati ali presegati obvezne minimalne tehnične zahteve, ki so navedene v nadaljevanju tega poglavja. V primeru, da ponujeni avtobusi ne bodo izpolnjevali minimalnih tehničnih zahtev, bo naročnik ponudbo kot nepopolno izločil iz nadaljnjega ocenjevanja.

Definicija smeri:

Ko govorimo » spredaj « mislimo na potniški prostor, ki se nahaja pred mehom (zgibom), gledano v smeri vožnje; »zadaj« pomeni potniški prostor, ki se nahaja za mehom, gledano v smeri vožnje. Levo in desno se vedno določa gledano v smeri vožnje.Ponudniki morajo k ponudbi (priloga 2 razpisne dokumentacije) priložiti tehnično specifikacijo predmeta javnega naročila z navedbo izpolnitve posameznega pogoja naročnika iz točke 1.2.1 tehnične specifikacije (podatki o ponujenih mestnih zgibnih, nizkopodnih avtobusih).

1.1Obvezne minimalne tehnične zahteve za avtobusePomembno! Ponujeni avtobusi morajo ustrezati smernicam Evropske unije 2001/85 ES, skupaj z dodatki 1 do 9 za razred 1!

1.1.1Namen uporabe avtobusov in obratovalni pogoji


Javno podjetje Ljubljanski potniški promet d.o.o. bo avtobuse uporabljalo za prevoz potnikov na glavnih linijah mestnega potniškega prometa v Ljubljani. Dolžine linij so od 8 km do 30 km. Večina linij mestnega potniškega prometa je speljana po ravninskih, asfaltiranih cestah, kjer ni večjih klancev, z izjemo podvozov pod železnico in klancev na Brodu, Ježici in Vrhovcih. Na nekaterih cestah, po katerih obratujejo mestni avtobusi, so postavljene hitrostne ovire (grbine).
Povprečna potovalna hitrost, ki jo dosegajo mestni avtobusi je približno 17 km/h, najvišja dovoljena hitrost pa je omejena na 70 km/h. Povprečno se avtobus ustavi in spelje vsakih 250 m, kar pomeni, da se avtobus v enem dnevu ustavi približno 1200 krat (začetek zaviranja pri hitrosti 40 km/h vse do zaustavitve) in 1200 krat pospešuje do hitrosti 50 km/h. Letno bodo mestni avtobusi prevozili približno 70.000 km, dnevno pa bodo v obratovanju od 14 do 21 ur.
Avtobusi velik del svojega obratovalnega časa (30% do 40%) stojijo na mestu v prostem teku (postajališča in križišča, končna postajališča), istočasno pa klimatske naprave, ventilatorji, razsvetljava, smerne table in ostali električni porabniki delujejo z nezmanjšano močjo, zato se poraba električne energije v času mirovanja ne zmanjša. Prav tako se motorji avtobusov v času obratovanja pogosto ugašajo in ponovno zaganjajo. Zgoraj naštete obratovalne pogoje je nujno upoštevati pri dimenzioniranju in vgradnji ustreznih električnih naprav (akumulator, zaganjač, krmiljenje) in alternatorja, ki mora, kljub nizkim vrtljajem motorja, zagotavljati zadostno količino električne energije. Prav tako je potrebno pri dimenzioniranju ustrezne električne instalacije upoštevati, da bomo v avtobuse vgradili še dodatne električne porabnike in sicer sistem satelitske navigacije (GPS), elektronske bralce brezkontaktnih kartic s procesorji in naprave za avtomatsko štetje potnikov. Zaradi pogostega odpiranja in zapiranja vrat avtobusa mora biti ustrezno dimenzionirana tudi zračna napeljava s kompresorjem in rezervoarji stisnjenega zraka (velja v primeru, če se vrata odpirajo s pomočjo stisnjenega zraka.)
Avtobusi so dnevno povprečno 60% zasedeni, razen v času jutranje konice med 6.30 uro in 8.30 uro in v času popoldanske konice med 13.30 uro in 17. uro, ko so avtobusi zasedeni 90 - 100%.
V zimskih mesecih (december, januar in februar) so možna daljša časovna obdobja z nočnimi temperaturami okrog minus 20°C in dnevnimi temperaturami od minus 10°C do minus 15°C. V času, ko nastopi nevarnost poledice in v času sneženja, so ceste posute s soljo oz. snovmi, ki preprečujejo nastajanje ledu na cestišču. Za izračun protikorozijske zaščite avtobusov lahko predpostavimo, da avtobusi najmanj 4 mesece na leto vozijo po soljenih oz. kemično obdelanih cestnih površinah.

V času od začetka meseca maja do konca avgusta so možna daljša obdobja sončnega vremena, z dnevnimi temperaturami Tmax do 35°C in relativno vlago φ=80%.


1.1.2Dimenzije avtobusa

 1. Dolžina: od 17.900 mm do 18.140 mm
 1. Širina: najmanj 2.500 mm
 1. Višina: od 2.800 mm do 3.400 mm
 1. Premer obračalnega kroga med stenami: največ 24 m
 1. Stojna višina v potniškem prostoru: minimalno 2.300 mm
 1. Vstopna višina (pri polno obremenjenem vozilu): na vseh vratih največ 340 mm


1.1.3Pogonski sklop

 1. Pogonski sklop mora biti nameščen v zadnjem delu vozila, za zadnjo osjo.

 2. Motor mora imeti najmanj 6 valjev.


 3. Prostornina motorja: najmanj 10.500 cm3
 4. Moč motorja: najmanj 225 kW pri 2000 vrtljajih/min.

 5. Navor motorja: najmanj 1200 Nm v območju od 1000 vrt./min. do 1600 vrt./min.

 6. Delovanje motorja in vbrizgavanje goriva morata biti elektronsko nadzorovana tako, da je možna računalniška diagnoza napak v delovanju (On-Board Diagnoza oziroma OBD).

 7. Hlajenje motorja mora biti tekočinsko, prisilno s črpalko z integriranim termostatskim ventilom; pogon zračnega ventilatorja za hlajenje hladilnika je hidrostatičen.

 8. Hladilna tekočina mora biti odporna proti zmrzovanju do najmanj minus 30o C.

 9. Pri vozniku mora biti optični in akustični opozorilni signal v primeru izgube hladilne tekočine in/ali padca tlaka motornega olja.

 10. Vozilo mora biti opremljeno z avtomatiko za dolivanje svežega olja in prikazom izgube olja iz sistema za dolivanje. Prikaz je na armaturni plošči.


 11. Izpust motornega olja: opremljen z magnetnim vijakom

 12. Izpušna cev mora biti montirana zadaj, na levi strani vozila, obrnjena proti cestišču
 13. Hladilnik zraka »intercooler« naj bo izveden na tečajih tako, da se lahko za 90 stopinj odpre navzven.

 14. Zračni filter mora biti v suhi izvedbi, s prikazom stopnje umazanosti.

 15. Motor mora izpolnjevati veljavne predpise glede sestave izpušnih plinov.

 16. Menjalnik mora biti avtomatski, z najmanj 4 prestavami in vzvratno prestavo in z integriranim upočasnjevalnikom (retarderjem) in prilagojen motorju in voznim zahtevam (kot npr. Voith).


 17. Retarder mora biti 3- stopenjski, z ročnim upravljanjem na volanski konzoli in nožnim upravljanjem pred vklopom zavore.
 18. Menjalnik mora biti opremljen s programom, ki uravnava delovanje menjalnika v odvisnosti od konfiguracije terena.


 19. Pri vklopu vzvratne prestave se mora aktivirati opozorilni brenčač, ki opozarja na vzvratno vožnjo. Brenčač mora imeti zmanjšanje jakosti v nočnem času.
 20. Olje v menjalniku mora biti popolnoma sintetično (fullsynthetic) za interval menjave najmanj 180.000 km.

 21. Menjalnik mora imeti možnost izklopa »kick down« funkcije.

 22. Pri zaustavitvi vozila mora menjalnik samodejno prestaviti v nevtralni položaj.

 23. Skupno prenosno razmerje med motorjem, menjalnikom in pogonsko osjo mora biti takšno, da je končna teoretična hitrost vozila vmax(teor) = ~ 85 km/h

 24. Vozilo mora biti opremljeno z avtomatskim regulatorjem najvišje hitrosti, ki omejuje najvišjo dovoljeno hitrost na 75 km/h.

 25. Tipke za izbor prestave morajo biti na armaturni plošči.

 26. Tipke za izbor prestave naj bodo izvedene z notranjo osvetlitvijo (osvetljene tipke).
1.1.4Podvozje avtobusa

 1. Vzmetenje vozila mora biti izvedeno z zračnimi blazinami z integriranimi vzmetmi in blažilniki udarcev.

 2. Zračne blazine morajo biti enostavno in medsebojno izmenljive.

 3. Zračno vzmetenje mora omogočati elektronsko regulacijo nivoja vozila (ECAS).

 4. Sistem mora avtomatično korigirati odstopanja od nastavljenega nivoja.

 5. Delovanje sistema (nastavitev, motnje, opozorila) se mora videti na ekranu (displayu) pri vozniku.

 6. V vozilu mora biti vgrajen sistem za elektronsko regulacijo nivoja vozila z avtomatskim in ročnim »kneelingom« (nagib vozila na vstopni strani).

 7. Pri vklopu med vožnjo ali v mirujočem stanju pri zaprtih vratih, se opravi predizbor, ki se prikaže v tasterju z utripajočo lučko. Ta predizbor se lahko izbriše z vklopom zasilnega tasterja, ali pa avtomatsko po vsakem vklopu kneelinga. Pri vsakem vklopu kneelinga je lučka trajno prižgana. Omogočen mora biti ročni kneeling pri odprtih vratih in dvig v sili.
1.1.5Volan in volanska konzola

 1. Volan mora biti opremljen s hidravličnim servo sistemom.

 2. Volanska konzola naj bo nastavljiva po višini in nagibu.

 3. V hidravlično instalacijo servovolana mora biti vgrajen priključek za priključitev instrumenta za preizkus hidravlike volana.


 4. Na volanski konzoli mora biti ključavnica za vžig motorja z dvema ključema.1.1.6Pnevmatike in platišča

 1. Pnevmatike morajo imeti dimenzije 275/70 R22,5, brez zračnic. Pnevmatike morajo biti takšne kakovosti, da jih bo, po izrabi tekalne površine, možno obnoviti (protektirati) in ponovno uporabiti (kot npr. Michelin ali Continental)

 2. Profil tekalne površine mora biti v izvedbi, ki zmanjšuje verjetnost vzdolžnega in bočnega zdrsa na mokrem in zasneženem cestišču.

 3. Platišča so jeklena, enodelna, dimenzije 22,5 × 7,5 in morajo biti pobarvana s kovinsko srebrno barvo (RAL 9006) ter opremljena z zaščitnim obročem za vijake.

 4. Kolesa na 2. in 3. osi morajo biti opremljena z zimskimi pnevmatikami (M+S).

 5. Na oseh kjer so dvojne pnevmatike, morajo imeti notranje pnevmatike podaljšane ventile.


 6. Vsako vozilo mora imeti 1 rezervno kolo opremljeno s pnevmatikami M+S.

 7. Pred kolesi in za kolesi morajo biti protiblatne zavesice. Na prednji osi so protiblatne zavesice samo za kolesi.1.1.7Zavorni sistem

 1. Zavorni sistem mora biti povezan z delovanjem retarderja.

 2. Na vseh oseh naj bodo enaki zavorni koluti z notranjim hlajenjem in senzorji obrabe zavornih oblog z elektronskim prikazom obrabe; ko so zavorne obloge prekomerno obrabljene, se mora to prikazati na armaturni plošči.

 3. Zavorne obloge morajo biti samonastavljive.

 4. Zavorni sistem mora biti opremljen z EBS, ki vključuje sistem proti blokiranju zavor (ABS) in proti zdrsavanju pogonskih koles (ASR). ASR sistem mora imeti možnost izklopa s pomočjo tasterja.

 5. S pritiskom na zavorni pedal se mora najprej aktivirati retarder, nato pa zavore.


 6. Delovanje retarderja mora biti 3-stopenjsko; aktivira se ga s stikalom (ročico) na volanski konzoli ali pa nožno pred zaviranjem
 7. V primeru, da voznik ugasne motor in ne vklopi ročne zavore, se mora oglasiti opozorilni signal (brenčač).

 8. Avtobus mora biti opremljen s postajno zavoro, ki deluje na kolesa 2. in 3. osi in se jo aktivira s stikalom, ki je nameščeno na armaturni plošči.

 9. V primeru, da so odprta katera od vrat ali da je aktiviran nagib vozila (kneeling) oz. da je spuščena rampa za invalide, se mora avtomatično aktivirati postajna zavora in onemogočiti speljevanje vozila.

 10. V zavorni sistem mora biti vgrajeno stikalo ali ročica, ki omogoča sprostitev zavor v primeru okvare vozila.
1.1.8Nadgradnja avtobusa

 1. Avtobus mora biti izdelan kot nizkopodni avtobus.

 2. Največja dopustna višina vstopa/izstopa pri izravnanem in neobremenjenem vozilu je 320 mm na prvih vratih in 340 mm na vseh ostalih vratih. Meri se razdalja od cestišča do pohodne površine pri vratih avtobusa.

 3. V prehodu (koridorju) od prednjih vrat proti zadnjim vratom, vzdolž celega vozila ne sme biti stopnic, ampak so dopustni le blagi nagibi (nekaj stopinj) pohodne površine, ki ne smejo ovirati potnikov, ki imajo težave pri gibanju.

 4. Karoserija avtobusa mora biti protikorozijsko zaščitena s katodnim potopnim lakiranjem oziroma izdelana iz nerjavečega jekla.

 5. Nosilna konstrukcija ob rednem vzdrževanju ne sme prerjaveti v roku 12 let in mora ohraniti nazivno nosilnost.

 6. Celotno vozilo mora biti pobarvano z belo barvo (RAL 9010).

 7. Zgib vozila mora biti opremljen z omejevalnikom prevelikega pregiba tako, da se onemogoči poškodovanje vozila oz. zgiba.

 8. Obvezno mora biti vgrajen sistem za zmanjšanje moči motorja v odvisnosti od kota pregiba.


 9. Spredaj in zadaj mora biti nosilec za privijačenje kljuke za vleko vozila. Priložiti kljuko! 1. Prednji del avtobusa naj bo izdelan v skladu s priporočili VDV 230 (označevanje cilja vožnje) in VDV 234 ( izvedba vozniškega prostora v nizkopodnih avtobusih).


 2. Motorni prostor mora biti toplotno in zvočno izoliran.

VDV= Verband Deutscher Verkhersunternehmen-Zveza nemških prometnih podjetijhttp://www.vdv.de/publikationen/datenbank.html


1.1.9Karoserija

 1. Karoserija mora biti izdelana tako, da je omogočeno čim lažje popravljanje v primeru poškodb.

 2. Uporabljeni materiali naj bodo nerjaveča pločevina, pocinkana jeklena pločevina, aluminijeva pločevina in umetne mase.


 3. Koloteki morajo biti izdelani iz nerjaveče jeklene pločevine.
 4. Stranske stene morajo biti toplotno in zvočno izolirane.

 5. Odbijači vozila morajo biti izdelani iz umetne mase, ojačane s steklenimi vlakni, iz najmanj 3 delov, tako da se ob morebitni poškodbi zamenja samo en del odbijača.

 6. Vetrobransko steklo mora biti enodelno. Prikazovalnik za smer vožnje je prekrit s samostojnim steklom.


 7. Voznikovo okno je drsno, rahlo obarvano (tonirano), z električno ogrevanim 1. poljem. Na zunanji strani mora biti zaščitna letev, ki ščiti pred dežjem.
 8. Brisalci stekel morajo omogočati normalno in intervalno brisanje stekla.


 9. Prostornina posode za pranje vetrobranskega stekla: najmanj 12 litrov. 1. Zasteklitev potniškega prostora mora biti izvedena z enojnimi stekli, ki so rahlo obarvana (tonirana).

 2. V vozilu mora biti vgrajenih najmanj 8 preklopnih ali drsnih oken, po 4 na vsaki strani. Vsa preklopna okna morajo imeti ključavnice za zaklepanje s štirirobnim ključem.

 3. Vozilo mora imeti najmanj 2 stropni odprtini z električnim odpiranjem.
1.1.10Vrata

 1. Zgibni avtobusi morajo imeti na desni strani 4 dvokrilna vrata in sicer v sprednjem delu vozila dvoje dvokrilnih vrat in v zadnjem delu dvoje dvokrilnih vrat.

 2. Prva vrata so nameščena pred prvo osjo, druga vrata pred drugo osjo, tretja vrata pred zadnjo osjo in četrta vrata za zadnjo osjo.

 3. Vsa vrata se odpirajo v notranjost vozila.

 4. Na vseh vratnih krilih morajo biti montirana oprijemala za lažje vstopanje/izstopanje potnikov. Oprijemala naj bodo pobarvana v kontrastni oz. signalni barvi.

 5. Zasteklitev prednjega vratnega krila mora biti v izvedbi, ki preprečuje zarositev. (dvojna zasteklitev ali električno ogrevanje), z rahlo obarvanim steklom.

 6. Zasteklitev ostalih vrat je z enojnim, rahlo obarvanim steklom.

 7. Pri vsakih vratih mora biti nad vrati montirano najmanj 1 svetilo, ki osvetljuje vstop oz. izstop iz vozila. Svetila se vklopijo, ko se odprejo vrata in če je vklopljena splošna razsvetljava vozila.

 8. Odpiranje in zapiranje vrat mora biti izvedeno s pnevmatskim pogonom, ki omogoča nastavitev hitrosti odpiranja oz. zapiranja.

 9. Svetla širina vseh vratnih odprtin je najmanj 1.210 mm.

 10. Krmiljenje in nadzor vrat naj bo izvedeno z modularnim krmilnim sistemom (kot npr. WABCO). Na prednjih vratih mora biti bazni (osnovni) modul, na ostalih vratih pa razširitveni moduli. Vsebovati mora zaporo speljevanja, če so odprta vrata.

 11. Komunikacija med moduli poteka s pomočjo CAN-Data bus sistema. (CAN= Controller Area Network).

 12. Ventili za odpiranje vrat v nujnih primerih morajo biti zaščiteni pred neupravičenim aktiviranjem in plombirani. Pri vsakih vratih je 1 ventil.

 13. V primeru, da potnik odpre ventil, mora biti voznik zvočno in svetlobno opozorjen. Poleg tega mora biti v tem primeru sistem izveden tako, da lahko voznik, brez zapuščanja vozniškega prostora, preko stikal na armaturni plošči, resetira oz. vrne varnostne ventile v prvotni položaj in s pomočjo stikal za zapiranje vrat le-te zapre.


 14. Na zunanji strani vozila mora biti pri vsakih vratih ventil za odpiranje vrat (izvedba: vrtljivo stikalo).
 15. Prva vrata odpira voznik s stikalom, ki je nameščeno na armaturni plošči, desno od volana. Omogočeno mora biti odpiranje posameznega krila prednjih vrat.

 16. Varnost zapiranja vrat mora biti dodatno zaščitena s kamerami za nadzor potniškega prostora. Kamere na najbolj ustreznih mestih morajo biti usmerjene v področje drugih, tretjih in četrtih vrat, katerih slika se prenaša na monitor pri vozniku.

 17. Na vseh vratih morajo biti vgrajene ključavnice, ki se odklepajo s štirirobim ključem. Prva vrata se zaklepajo z zunanje strani, ostala vrata pa z notranje strani. Ključavnice morajo ustrezati priporočilu ECE 2001/85.
1.1.11Voznikov delovni prostor

 1. Voznikov delovni prostor naj bo ergonomsko oblikovan v skladu s priporočili VDV 234.

 2. Na armaturni plošči morajo biti:

 • prikazovalnik (display) z napisi v slovenskem in angleškem jeziku,

 • instrumenti in kontrolne lučke, ki voznika opozarjajo na delovanje posameznih elementov avtobusa,

 • merilnik števila vrtljajev,

 • indikator izgube hladilne tekočine,

 • indikator okvare na povezovalno-krmilni enoti (kot na primer multiplex ali FPS ali podobno),

 • indikator okvare na volanskem servosistemu,

 • indikator motenj v delovanju menjalnika,

 • indikator odprte stropne odprtine,

 • kontrola polnjenja,

 • prikaz količine goriva v rezervoarju

 • prikaz zunanje temperature z opozorilom za poledenitev

 • zvočno in vidno opozorilo, da potniki želijo, da se vozilo ustavi na postaji

 • za vsaka vrata po eno signalno lučko za prikaz potnikove želje, da se odpre vrata. 1. Volanska konzola z instrumentno ploščo naj bo nastavljiva po višini in nagibu.

 2. Voznikova kabina mora biti delno zaprta, tako da so vozniki zavarovani pred vdorom hladnega zraka ali pred morebitnimi napadi potnikov z zadnje strani voznika. Vrata v voznikovo kabino morajo imeti vgrajen predal za torbo. Zgornji rob vrat naj bo na višini najmanj 1,6 m, merjeno od nivoja tal v avtobusu.

 3. Pod pedali za zavoro in plin mora biti vgrajena zaščitna pločevina za zaščito pred vetrom in vodo.

 4. Za vozniškim sedežem mora biti nameščen fiksen obešalnik za suknjič.

 5. Zgornja polovica vrat mora biti narejena tako, da ima voznik pregled nad vstopajočimi potniki in da lahko kontrolira plačilo prevoza ter komunicira s potniki. Poleg tega mora imeti voznik prost pogled na levo krilo prvih vrat (gledano iz vozniškega sedeža). Slika 1 prikazuje ustrezen izgled vozniške kabine na strani, ki je obrnjena proti potnikom.

Slika 1 - Primer izgleda voznikove kabine

 1. Prezračevalni kanali za vozniško kabino in predal za elektroniko naj bodo integrirani v zadnjo steno kabine.

 2. Na levi polovici vetrobranskega stekla mora biti nameščen neprosojni rolo, ki v širino zastira 2/3 vetrobranskega stekla (širina najmanj 1.500 mm).

 3. V voznikovi kabini morajo biti nameščena vsa potrebna stikala in aparati (merilnik hitrosti, merilnik obratov, digitalni tahograf, merilnik povprečne porabe na 100 km, količina goriva v rezervoarju, dodatna rumena kontrolna luč, ki se prižge kadar potnik pritisne na enega od STOP gumbov, ki so montirani v avtobusu, prikazovalnik (displej), velikosti najmanj 125 mm po diagonali, za prikaz delovanja posameznih sklopov in diagnostiko napak; displej mora imeti preklop za dnevno in nočno osvetlitev, radijski aparat itd.)

 4. Zunanja ogledala morajo biti električno nastavljiva in električno ogrevana.

 5. Zunanja vzvratna ogledala morajo biti nameščena tako, da ne ovirajo vstopajočih potnikov.

 6. Desno vzvratno ogledalo mora biti nameščeno pred vetrobransko steklo, tako da ga voznik gleda skozi vetrobransko steklo, nikakor pa ne skozi stekla desnih prednjih vrat.

 7. Refleksna površina desnega in levega ogledala vzvratnega ogledala mora biti sestavljena iz dveh delov in sicer iz večje površine, ki prikazuje vzvratno sliko in manjšega , ki prikazuje širokokotni pogled. Površini naj bosta različno obarvani npr.: srebrno-krom in nekoliko ločeni med seboj.

 8. Notranje vzvratno ogledalo mora biti ravno, ročno nastavljivo in nameščeno spredaj, nad voznikom, na takšni višini, da vozniku ni potrebno pretirano dvigovati glave, če želi pogledati v ogledalo.

 9. Pri 2. in 3. vratih mora biti montirano konveksno ogledalo.

 10. Voznikovo okno je dvodelno; prednji del naj bo fiksen in električno ogrevan, drugi del pa pomičen, z nadsvetlobo.

 11. Na voznikovem oknu mora biti montiran neprosojen rolo, širine najmanj 850 mm;

 12. Nad voznikovim sedežem, na levi strani, naj bo tudi predal za: prvo pomoč, varnostni trikotnik, varnostno opozorilno svetilko s funkcijo utripanja, ročno svetilko, signalni jopič. Pokrov predala mora biti ustrezno označen in zaklenjen s štirirobnim ključem.

 13. Vozniški sedež mora biti ergonomsko oblikovan, zračno vzmeten, ogrevan, s samodejno nastavitvijo teže med 65 kg in 130 kg, s podporo za glavo, s pomočjo zraka nastavljivim stranskim oprijemom v ledvenem delu, s predpripravo za mikrofon, z naslonom za roke s stikalom za vklop ozvočenja na levi strani. Kot primer ustreznega sedeža navajamo sedež ISRI 6860/885 NTS.

1.1.12Ogrevanje, prezračevanje in klimatizacija vozila

 1. Vozilo mora biti opremljeno z avtomatsko klimatsko napravo.

 2. Hladilna moč klimatske naprave mora biti najmanj 35 kW.

 3. Klimatska naprava mora temperaturo vzdrževati v odstopanju največ. +/- 5C.

 4. Krmiljenje klimatske naprave za potniški prostor mora biti izvedeno tako, da lahko voznik ročno izbira želeno temperaturo notranjosti avtobusa.

 5. Klimatska naprava mora zagotavljati segrevanje in hlajenje zraka, sušenje zraka ter ustrezno izmenjavo zraka.

 6. Ohlajeni zrak ne sme pihati neposredno v potnike, ampak mora biti zračni tok usmerjen pod strop ali v stranska stekla.

 7. Ogrevanje potniškega prostora se izvede z vpihovanjem toplega zraka. Ogrevalna moč mora biti najmanj 30 kW.

 8. Vozniška kabina mora imeti ločeno klimatsko napravo, hladilne moči najmanj 6 kW, z upravljanjem ločenim od potniške kabine.

 9. Prezračevanje vozila je izvedeno ločeno za vozniško kabino in potniški prostor.

 10. Ventilacija vozniškega prostora naj ima brezstopenjsko ali najmanj pet stopenjsko regulacijo, tako da si lahko vsak voznik nastavi želeni pretok zraka. Omogočena mora biti naknadna nastavitev minimalne možne hitrosti pretoka zraka.

 11. Prezračevanje potniškega prostora se izvede s 4 električnimi stropnimi prezračevalniki. Dovod svežega zraka je preko kombiniranega filtra za prah in cvetni prah.

 12. Temperaturna regulacija v potniškem prostoru se mora izvajati avtomatično, s pomočjo tipal.

 13. Grelne naprave morajo biti enakomerno razporejene po vsem vozilu.


 14. Predgretje hladilne tekočine se izvede z grelno napravo kot npr. Spheros 300.1.1.13Prostor za invalidski oz. otroški voziček in nakladalna ploščad

 1. V prednjem delu vozila, nasproti drugih vrat mora biti prostor za invalidski oz. otroški voziček. Prostor mora biti ustrezno opremljen, da se voziček lahko varno pritrdi in s tipko s simbolom vozička, da se lahko vozniku sporoči, da želi potnik z vozičkom izstopiti.

 2. V notranjosti vozila, pri drugih vratih mora biti v podu vgrajena preklopna nakladalna ploščad (rampa), ki jo voznik ročno dvigne in postavi na zunanjo stran vozila, da lahko potnik z invalidskim/otroškim vozičkom zapelje v notranjost avtobusa.

 3. Vgrajeno mora biti varovalo, ki preprečuje speljevanje vozila, če je nakladalna ploščad v zunanjem položaju.


 4. Na zunanji strani vozila, pred drugimi vrati mora biti vgrajen taster za najavo uporabe nakladalne ploščadi. Prikaz najave pri vozniku.1.1.14Sedeži v potniškem prostoru

 1. Sedeži v potniškem prostoru naj bodo konzolno vpeti na steno, tako da nimajo vertikalnih podpornih nog (ne velja za sedeže, ki so nad koloteki).

 2. Sedeži morajo biti izdelani iz dveh delov, sedalnega in hrbtnega, tako da je možna enostavna zamenjava samo enega dela.

 3. Na vrhu naslonjal sedežev morajo biti tudi oprijemala (ne velja za sedeže, ki so montirani na kolotekih ali pa naslonjeni na steno) za sedeče potnike, poleg tega pa še nastavki za vpetje vertikalnega oprijemnega drogovja.

 4. Sedeži morajo biti oblečeni s trpežnim blagom.

 5. V vozilu mora biti najmanj 36 sedežev; širši sedeži 1+1/2 se štejejo za 1 sedež.
1.1.15Notranja oprema

 1. V potniškem prostoru mora biti zadostno število navpičnih in vodoravnih oprijemnih drogov, ki omogočajo varen oprijem stoječim potnikom.

 2. V zgibu mora biti nameščeno horizontalno oprijemališče na stropu.

 3. Na horizontalnih drogovih morajo biti na vsakih 50 cm montirane oprijemne zanke, da se lahko primejo potniki, ki so nižje rasti, ki morajo biti fiksno pritrjene na drogove, tako da ne drsijo po drogu. V vozilu mora biti najmanj 40 oprijemnih zank.


 4. Predelne stene so vgrajene pri vseh vratih ter na levi strani vozila, nasproti 2. in 3. vrat. 1. Drugje v vozilu ni vgrajenih steklenih sten, ampak samo horizontalno in vertikalno oprijemno drogovje na mestih, kjer so običajno predelne stene.

 2. V notranjosti vozila mora biti montiranih najmanj 16 tipk, s katerimi potniki najavijo, da želijo zaustavitev vozila na naslednji postaji. Na prostoru za invalidski voziček mora biti posebna tipka s simbolom vozička.

 3. Obloge okenskih stebričkov in stranskih sten naj bodo svetlo sive barve.
 1. Razsvetljava se mora vklopiti dvostopenjsko, in sicer morajo svetiti na prvi stopnji vsa svetila z nižjo svetilnostjo, ter na drugi stopnji vsa svetila z večjo svetilnostjo.

 2. V poševnih stropnih pokrovih mora biti montiranih najmanj 8 zvočnikov, povezanih z ojačevalnikom in govornim napovednikom postaj.

 3. Pod vozila naj bo izdelan iz vodoodporne vezane plošče, ki je obojestransko zaščitena z laminatom iz umetne mase.

 4. Talna obloga mora biti narejena iz umetne mase, ki ima površino v proti zdrsni izvedbi, kot npr. AltroSafety.


 5. Pri 3. in 4. vratih mora biti talna obloga v širini 300 mm v rumeni barvi.
 1. Pri vseh vratih so vstopni robovi rumene barve (RAL 1018); enako velja za robove v notranjosti vozila (npr. podesti)
 2. Vse špranje in stike je potrebno pred polaganjem talne obloge zatesniti z dvokomponentno tesnilno maso.

 3. Varnostna kladivca morajo biti v posebnih ohišjih, ki naj bodo montirana na okenske stebričke in varovana proti kraji z samonavijalno jekleno pletenico.

 4. V bližini voznikove kabine mora biti na lahko dostopnem in vidnem mestu montiran gasilni aparat ustrezne kapacitete.


 5. Vsi napisi v notranjosti vozila morajo biti v slovenskem jeziku.1.1.16Notranji prikazovalnik in prikazovalniki smeri vožnje

 1. V sprednjem in zadnjem delu zgibnega vozila morata biti montirana prikazovalnika, na katerih se prikazuje napis »STOP«, ki označuje zahtevo za zaustavitev vozila na postaji. V potniškem prostoru spredaj mora biti tudi digitalna ura.

 2. Za označevanje smeri vožnje in številke linije morajo biti na vseh straneh avtobusa ustrezni LED prikazovalniki.

 3. Velikost sprednjega prikazovalnika: 16 x 128 LED.

 4. Velikost stranskega prikazovalnika na desni strani vozila: 16 x 96 LED.

 5. Velikost prikazovalnika na zadnji strani vozila: 16 x 32 LED.
1.1.17Video nadzor potniškega prostora

 1. V notranjosti avtobusa mora biti video nadzorni sistem, ki ga sestavljajo naslednje komponente: kontrolna enota, digitalni recorder, 8´ monitor, montiran na armaturni plošči, najmanj 2 kameri, taster za izbiro prikaza posameznih kamer na monitorju. Ena kamera je nameščena v področju 3. vrat, druga kamera pa pokriva področje 4. vrat.

 2. Na zunanji strani avtobusa je nad prvimi vrati montirana infrardeča kamera, ki pokriva vidno polje od prvih vrat vzdolž vozila do zadnjih vrat. Kamera mora biti prilagojena za zunanjo rabo (dež, nizke temperature). Kamera je vezana na monitor pri vozniku.
1.1.18Ostalo

 1. Volumen rezervoarja za gorivo mora biti tako velik, da lahko avtobus s polnim rezervoarjem, pri povprečni porabi, kot je bila izmerjena pri SORT 2 testu, prepelje najmanj 400 km brez dodatnega polnjenja.


 2. Odprtini za polnjenje rezervoarja morata biti na levi in desni strani vozila. 1. Med kompresorjem zraka in rezervoarjem za stisnjeni zrak mora biti montiran sušilnik zraka z ogrevanjem. Ogrevanje mora preprečiti zamrzovanje izstopnega ventila v zimskem času.


 2. Rezervoar za zrak mora biti na notranji in zunanji strani protikorozijsko zaščiten in opremljen z ventilom za izpust vode. 1. Električna napetost na vozilu je 24 V.

 2. V vozilu naj bodo vgrajene avtomatske varovalke.

 3. Generator mora biti dimenzioniran tako, da pokriva potrebe vseh porabnikov v vozilu in da istočasno zadovoljivo polni akumulator, ne glede na število vrtljajev motorja.

 4. Na motorju morajo biti vgrajeni 3 generatorji skupne kapacitete najmanj I = 300 A.

 5. Akumulator mora imeti kapaciteto najmanj 2 x 225 Ah/12V in sposobnost zagonskega toka 1150 A.

 6. Akumulatorji morajo biti takšne vrste, da ne zahtevajo vzdrževanja.

 7. Nameščeni morajo biti na posebnem okvirju oz. saneh, ki se lahko izvlečejo iz vozila.

 8. V prostoru za akumulatorje mora biti montirano stikalo s katerim odklopimo vso električno mrežo od tokovnega izvora.


 9. Motorni prostor mora biti opremljen z gasilno napravo in senzorjem za javljanje požara v motornem prostoru.
 10. V motornem prostoru mora biti dodatna tipka za zagon in zaustavitev delovanja motorja.

 11. Vgrajeno mora biti varovalo, ki onemogoča zagon motorja iz vozniške kabine v primeru, da je odprt pokrov motornega prostora.


 12. V prednjem odbijaču morata biti vgrajena 2 žarometa za meglo, na zadnji strani vozila pa 2 opozorilni luči za meglo.
 1. Pozicijske lučke zadaj
 1. WLAN antena vgrajena v vozilu
 1. Mikrofon montiran na A stebričku, pri vozniku, v izvedbi »labodji vrat«


 1. Elektronika vozila, glavna in pomožna stikalna plošča naj bodo montirane na lahko dostopnem mestu v potniški oz. vozniški kabini, vendar zavarovani pred neželenimi posegi potnikov.

 2. Vsi elektronski in električni sistemi na vozilu morajo biti s pomočjo CAN povezani v enoten sistem, ki omogoča diagnozo delovanja vozila oz. vseh njegovih podsistemov in prikaz na prikazovalniku pri vozniku.

 3. S pomočjo OBD sistema mora biti omogočeno spremljanje delovanja motorja, menjalnika, retarderja, zavor, vrat, klimatske naprave in ostalih električnih in elektronskih sistemov na vozilu, ter prikaz morebitnih napak v delovanju posameznih agregatov in sistemov.

 4. Elektronski sistem mora biti izveden kot sistem z možnostjo fleksibilnega programiranega upravljanja. Uporabljeni morajo biti upravljalno nadzorni moduli, ki so nameščeni v bližini naprav, ki jih upravljajo npr. za inštrumente na armaturni plošči, za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje, za nadzor delovanja motorja, nadzor delovanja vrat.

 5. Vozilo mora biti opremljeno z ojačevalnikom izhodne moči najmanj 2X 20 W (4 OHM) za ozvočenje, ki mora imeti en avdio vhod za govorni napovednik in krmilni vhod s katerim se vključi avdio vhod ter s stikalom za izklop ozvočenja v potniškem prostoru.

 6. Kot primer ustreznega ojačevalnika navajamo ojačevalnik podjetja Blaupunkt model BPA 49 s pretvornikom jakosti 5A ali več.
1.2 Podatki o ponujenih vozilih

V tabelah so navedeni zahtevani pogoji, ki jih mora ponujeni avtobus izpolnjevati. V primeru, da sta v stolpcu "Zahteva" vpisani črki NZ, pomeni, da za naveden podatek ali lastnost ni podane zahteve.


Ponudnik mora vpisati podatke za ponujene avtobuse v stolpec "Ponudba" v vseh točkah, tudi če zahteva ni definirana za določeno lastnost ponujenega avtobusa.
Ponudniki morajo biti pri pripravi ponudbe pozorni na celotno tehnično specifikacijo, ker tabele s podatki o ponujenih avtobusov ne vključujejo vseh minimalnih tehničnih pogojev, ki jih morajo ponujeni avtobus izpolnjevati.


1.2.1Podatki o ponujenih mestnih zgibnih, nizkopodnih avtobusih

Znamka vozila[ oznaka ]

Tip vozila[ oznaka ]

Podtip vozila[ oznaka ]
TEHNIČNA ZAHTEVA NAROČNIKA
Ponudba
Dolžina vozila: od 17.900 do 18.100[ mm ]

Širina vozila: najmanj 2.500[ mm ]

Razdalja od vozišča do najnižje točke vozila: NZ[ mm ]

Najvišja višina od tal do stropa avtobusa v pohodnem delu: NZ[ mm ]

Najmanjša višina od tal do stropa avtobusa v pohodnem delu: NZ[ mm ]

Najmanjša stojna višina v potniškem prostoru: 2.300[ mm ]

Največja višina vstopa na 1. vratih: 320[ mm ]

Največja višina vstopa na 2., 3. in 4. vratih: 340[ mm ]

Najmanjša svetla širina I. vrat: 1.210[ mm ]

Najmanjša svetla širina II. vrat: 1.210[ mm ]

Najmanjša svetla širina IV. vrat: 1.210[ mm ]

Proizvajalec motorja : NZ[ oznaka ]

Oznaka motorja: NZ
[ oznaka ]

Tip motorja: NZ
[ oznaka ]

Delovna prostornina motorja: najmanj 10.500 cm3[ cm3 ]

Najmanjše število valjev: 6[ kos ]

Najmanjša imenska moč motorja: 225 kW pri 2000 vrt./min[ kW pri vrt./min ]

Emisijski razred: skladno s predpisi


Vrsta menjalnika: avtomatski[ DA / NE ]

Proizvajalec: NZ[ naziv ]

Oznaka: NZ[ oznaka ]

Tip: NZ[ oznaka ]

Število prestav brez vzvratne: najmanj 4[ število ]

Program za prilagajanje konfiguraciji terena: DA[ime programa]

Proizvajalec klimatske naprave:

NZ[ naziv ]

Znamka klimatske naprave:

NZ[ naziv ]

Tip klimatske naprave:

NZ[ oznaka ]

Najmanjša hladilna moč klimatske naprave:

35[ kW ]

Najmanjša ogrevalna moč klimatske naprave:

30[ kW ]

Najmanjša hladilna moč klimatske naprave za voznika:

6[ kW ]

Znamka grelne peči:

NZ[ oznaka ]

Tip grelne peči:

NZ[ oznaka ]

Najmanjša moč ogrevalne naprave :

18[ kW ]

Najmanjša ogrevalna moč dodatne grelne peči:

35[ kW ]

Najmanjše število potniških sedežev:36


[ kos ]

Število stojišč:NZ


[ kos ]

Vrata (navedi proizvajalca):NZ

Smerne table (navedi proizvajalca):

Pnevmatike:NZ


[znamka in tip ]

Vozniški sedež:NZ


[ proizvajalec in tip ]

Najmanjše število vgrajenih generatorjev (alternatorjev):3


[ kos ]

Najmanjša skupna kapaciteta generatorjev (alternatorja):300


[ A ]

Električno odpiranje okna pri vozniku:NZ


[DA / NE ]

Znamka / tip uravnalnika nivoja avtobusa:NZ


[ oznaka ]
Download 125.96 Kb.
Download 125.96 Kb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifaJavno podjetje Ljubljanski potniški promet

Download 125.96 Kb.