• Lenyomták a Yahoo-t
 • Gyanús önkéntesek
 • Zsadon Béla
 • Jobb, ha emberek csinálják? Az Open Directory Project
  Download 18.21 Kb.
  Sana19.03.2017
  Hajmi18.21 Kb.

  Médiamix 2001. december, Linkségek rovat  Internet-katalógusok

  Jobb, ha emberek csinálják?

  Az Open Directory Project  Az internet legendáriumának elcsépelt, „programozóból multimilliomos” toposzába illik Rich Skrenta és Bob Truel, az ODP szülőatyjainak esete. A gondosan ápolt őstörténet szerint a Sun Microsystemsnél dolgozó mérnökpárosnak 1997 táján kezdtek nem tetszeni kedvenc webkatalógusuk, a Yahoo! viselt dolgai.
  Tíz éve, amikor Tim Berners-Lee rászabadította a világra a webet, mindjárt katalógust is csinált hozzá, a WWW Virtual Library-t, ami aztán pillanatok alatt lemaradt a nagy keresőeszközök – az automatikus indexek és a katalógusok – öldöklő versenyében (a www.vlib.org most is megvan, a muzeális katalógusszekrények illata lengi be). A verseny egyébként sajátosan alakult. Míg a keresőautomaták toplistájának élén rendre cserélődtek a nevek (AltaVista, Excite, Northern Light, Google stb.), a katalógusok között a Yahoo! hosszú éveken át verhetetlennek tűnt. De ’98-ra, mire elérte az egymillió tételt – a web akkori becsült nagyságának felét – egyre jobban látszott, a háló heves gyarapodásával az egy-kétszáz fős szerkesztőgárda nem tud lépést tartani. Egyre csökken a feltárt webhelyek aránya, hígul a tartalom, nehéz bekerülni és lépten-nyomon mutatkozik a „linkrothadás”: gyarapodnak az elavult vagy éppen döglött tételek.
  A fáma szerint ekkor, ’98 elején fogant meg hőseink fejében az éca: a nyilvános forráskódú, szabad szoftverek filozófiája, a Gnu alapján kell webkatalógust építeni. Csinálják önkéntes katalogizálók, a „webköztársaság polgárai”. El is nevezték nyomban Gnuhoo-nak, és 1998. június 5-én berúgták a projektet. Két hét múlva 200 önkéntes dolgozott rajta, az osztályok száma elérte 2000-et, a tételeké a 27 000-et. A névvel azonban baj volt. A szabad szoftver harcosai kemény fiúk, és heves felzúdulás jelezte: a Gnuhoo nem felel meg a „GNU Public License”-nek – a Gnuhoo-ban ugyanis valójában csak a munka szabad, a kód és a tartalom magántulajdon. Úgyhogy gyorsan átkeresztelték a rendszert Newhoo-ra; a  hoo végződés a kitűzött célt – legyőzni a Yahoo!-t – volt hivatott jelezni. A névváltozás nem akasztotta meg a pörgést, novemberre a Newhoo 4 500 munkatársat és százezer linket tudott felmutatni. Decemberben eladták a Netscape-nek.

  Lenyomták a Yahoo-t

  Az új tulaj – jobb nem hergelni a termetes konkurenst alapon – azonnal megszabadult a névtől, és mindjárt adott két újat. A katalógus hivatalosan a szelíd és egalitárius Open Directory Project (ODP, nyíltkatalógus-projekt) névre hallgat, de az URL-jében (dmoz.org) a Netscape nyilvános kódú böngészőjére utaló Directory Mozilla rövidítése van. Az ODP körül minden nyíltságot és közösségi szellemet sugall: a cégnévben szereplő nyílt és projekt szavak, az .org domén (azért a dmoz.com is működik), a szlogen (Humans do it better), a puritán design, az ismertetőkben, segédanyagokban hemzsegő közösség, köztársaság, polgár, önszerveződés, önkéntes szavak. Ráadásul az ODP-t nemcsak használni lehet ingyen, de a tartalmat – az osztályozási rendszert, a tételeket – is viheti boldog-boldogtalan, csak egy, a szabad szoftverekéhez hasonló licencet kell aláírni, és a spenótzöld ODP-reklámcsíkot kell az átvett oldalakon megjeleníteni.


  Viszik is, mint a cukrot, mára bő kétszáz szájt integrálta magába részben vagy egészben az ODP-tartalmat, köztük olyan nagyágyúk, mint az AOL Search, az Ask Jeeves, a Direct Hit, a Google, a Hotbot-Lycos és a Netscape Search. Az automatikus indexek és a katalógusok mai házasítási trendjében kézenfekvő megoldás az ODP, amely nemcsak a „legolcsóbb”, de a legnagyobb is. A kitűzött cél, a Yahoo! legyőzése 2000 áprilisában, 1 600 000 tételnél megvalósult. Ma, a nyitólapon percenként frissülő adatok szerint, az ODP hárommillió linknél tart, a 42 ezer önkéntes 425 ezer kategóriát ápolgat világszerte. A nagy partnerek általában megfejelik a katalógust valamilyen saját információtechnikai megoldással. A Google Directoryban például a kiváló Google ranking sorrendjében jelennek meg a tételek az egyes osztályokban, és viszont, a Google megaindexében futtatott keresés találati halmazában ODP-osztályok is megjelennek.

  Gyanús önkéntesek

  Az ODP-ről szóló publikációk nagy részében van valami naiv álmélkodás, hogy vajon miért (és meddig) éri meg egy olyan kommunikációs-szórakoztatóipari óriásnak, mint a Netscape-t birtokló AOL-Time Warner, ingyen osztogatni egy ilyen jó terméket. A cinikusok persze rögtön rávágják, ó, az ODP licencelési technikája egyszerű co-branding. Az igazság az, hogy a kritikusok az üzletpolitikánál sokkal nyilvánvalóbb pontokon is fogást találhatnak az ODP-n. Leginkább a minőség kérdéskörében lehet aggályoskodni. Negyvenezer, viszonylag bonyolult hatásköri hierarchiába szerveződött munkatárs tevékenységét, akármilyen tiszta és világos vezérelvek és munkaköri leírások szabályozzák is, lehetetlen átlátni. Óhatatlanul beszivárognak hatalommániás akarnokok és korrumpálható pénzvadászok. A kiebrudalt vagy tönkretett munkájú munkatársaknak már fórumuk is van (XODP eGroup), persze a Yahoo!-n. Vagy hogyan lehet kiszűrni azokat, akik valamely cég megbízásából szivárognak be, és a cégérdekeknek megfelelően gyarapítják a katalógust? Ha nem túl feltűnően csinálják, sehogy.


  A katalogizálással, osztályozással foglalkozó szakember is könnyen elfintorítja az orrát. Jó-jó, az a sok, csak egynéhány kategóriát gondozó munkatárs elvileg tényleg biztosíthatja a feldolgozott objektumok megfelelő válogatását, a bekerülő szájtok minőségét és a nagy méretet, de a kellően sokoldalú feldolgozást-osztályozást, a többutas visszakereshetőséget aligha. Az a 425 ezer osztály is gyanúsan sok, fölösleges redundanciát sejtet. Aztán a más portálokkal való együttműködés egyes következményeibe is bele-belekötnek. Azért kérdéses, mit szól a tulajdonos, amikor saját portálján, az annyira decensnek tartott aol.com-on az ODP jóvoltából pornó linkek tűnnek fel. Vagy mit lép az a multi, akinek píárosa rákeres a Google indexében vállalata nevére, és a találati halmaz tetején, az ajánlott ODP-osztályok között ott virít egy „…> tisztességtelennek tartott vállalatok” kategória? A jobbik eset, ha beszivárogtat „önkéntesnek” egy-két munkatársat.
  Félreértés ne essék, azért az ODP jó. Meglehetősen tisztán és hatékonyan lehet benne keresni. Az emberek – többnyire – jól csinálják.

  Zsadon Béla
  Linkek


  Open Directory Project - http://dmoz.org/

  Yahoo! - http://yahoo.com/

  Netscape - http://netscape.com

  AOL Time Warner - http://www.aoltimewarner.com

  AOL Anywhere - http://search.aol.com

  Google - http://www.google.com/  XODP eGroup - http://groups.yahoo.com/group/xodp
  Download 18.21 Kb.
  Download 18.21 Kb.

  Bosh sahifa
  Aloqalar

      Bosh sahifa  Jobb, ha emberek csinálják? Az Open Directory Project

  Download 18.21 Kb.