Knutsel zelf een kompas!
Download 6.28 Kb.
Sana04.04.2017
Hajmi6.28 Kb.

Knutsel zelf een kompas!

Ben jij avontuurlijk ingesteld? Hou je van kamperen en trekken door de bossen? Dan is dit beslist iets voor jou. Met je zelf geknutselde kompas raak je nooit meer het noorden kwijt.  • Wat heb je nodig?

1 staafmagneet, 1 naald, 1 kurk en 1 doorzichtig rond plastic potje met deksel.
Een blauwe en een rode stift, water, een potlood, een schaar, een velletje papier voor de vier windrichtingen, een keukenmesje en plakband.

  • Wat moet je doen?

  1. Snijd een dun schijfje van de wijnkurk. Kleur de ene helft rood en de andere blauw.

  2. Houd de ijzeren naald vast en wrijf een dertigtal keren met de magneet van het oog naar de punt van de naald. De naald is nu magnetisch geladen.

  3. Leg de magnetische naald op het kurkschijfje (zoals op de tekening) en kleef ze vast met plakband. De kompasnaald is klaar.

  4. Zet het plastic potje op het velletje papier en omcirkel met een potlood de omtrek van het potje. Knip de cirkel uit en duid hierop de vier windrichtingen aan: noord, oost, zuid, west.

  5. Vul het potje voor de helft met water en leg het kurkschijfje met de naald in het potje. Let op: de magneet mag NIET in de buurt van het potje liggen!

  6. Kleef tenslotte het cirkeltje met de vier windrichtingen onderaan het bakje. Afhankelijk van hoe de naald gemagnetiseerd wordt, zal ofwel het oog ofwel de punt van de naald naar het noorden wijzen. Heb je een kompas? Dan kun je eenvoudig nagaan welke kant van de naald het noorden aanwijst. Heb je geen kompas? Vraag dan aan vader, moeder, grote broer of zus waar het noorden ligt. Maak, indien nodig, de naald los van het kurkje en draai ze in de andere richting zodat de rode kant van het kurkje het noorden aanwijst.

  • Wat gebeurt er?

Met een kompas kun je de windrichting bepalen. De naald richt zich namelijk steeds naar het krachtige magnetische veld van de aarde. Zolang de kompasnaald niet wordt beïnvloed door een andere magneet, zal de naald altijd naar het noorden wijzen.

Deze zes stappen vind je afgebeeld in deze figuur.© 2001 Technopolis. All rights reserved

Download 6.28 Kb.
Download 6.28 Kb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifaKnutsel zelf een kompas!

Download 6.28 Kb.