• Lukkedevices på angio. Oppfølging i etterkant.
  • Manuell kompresjon
  • Lukkedevices på angio. Oppfølging i etterkant




    Download 33.5 Kb.
    Sana08.12.2020
    Hajmi33.5 Kb.
    #12872



    Lukkedevices på angio. Oppfølging i etterkant.
    Etter endt angio - eller intervensjon er det flere alternativ for trombosering av innstikksted. Valget avhenger av de anatomiske forhold på innstikkstedet, pasientens blodtrykk, hvor mye blodfortynnende som er gitt, pasientens evne til å ligge i ro osv. Denne informasjonen vil beskrive de mest brukte metodene og hvordan en skal forholde seg i etterkant.
    Manuell kompresjon

    Når vi komprimerer benytter vi oftest V-PAD. V-PAD er en kompress som sammen med manuell kompresjon sikrer rask hemostase av stikkanalen. Pasienten skal ikke mobiliseres før regimet under er gjennomført. Dette fordi koagelet i stikkanalen trenger noe tid på å stabilisere seg.

    Regime:


    • V-Paden dekkes med et plaster på angiolaben. Kompresjonsrull anlegges ofte over plasteret for å sikre lett kompresjon mens pasienten holder sengen. Rullen kan fjernes ved angitt tidspunkt. Plasteret og selve V-Paden kan sitte til på følgende dag.

    • Lett hevet hodeleie (30 gr.) første 60 min.

    • Sengeleie i 2 timer er standard. Dette vil variere iht. blodtrykk og om det er gitt antikoagulasjon underveis i prosedyren. Tidspunkt for når pasienten kan stå opp er oppgitt på angioskjema. Pasienten må unngå å løfte hodet eller beina mens han/hun holder sengen.

    V-PAD ved innstikk på arm:

    Pasientens arm skal ikke mobiliseres før regimet under er gjennomført. Dette fordi koagelet i stikkanalen trenger noe tid på å stabilisere seg.

    Regime:


    • V-Paden dekkes med et plaster på angiolaben

    • Kompresjonsrull anlegges over plasteret for å sikre lett kompresjon mens pasienten er til observasjon. Rullen kan fjernes ved angitt tidspunkt. Plasteret og selve V-Paden kan sitte til påfølgende dag.

    • Pasienten må ikke belaste armen mens stikkanalen gror. 2 timer er standard. Dette vil variere iht. blodtrykk og om det er gitt antikoagulasjon underveis i prosedyren. Tidspunkt for når pasienten kan belaste armen igjen er oppgitt på angioskjemaet.


    Angio-seal

    Dette systemet består av et lite anker av co-polymer som blir liggende på karets innside, og en kollagenplugg på utsiden. Disse to delene komprimeres sammen med en sutur. Alt materiale absorberes i løpet av 60-90 dager. Pasienten får gjerne med et eget infoskriv om dette. Det er greit å vite at en kan kjenne en kul i lysken før den absorberes.

    Pasienten skal ha sengeleie i 30 minutter etter diagnostisk angio (1 time om pasienten har fått høy dose antitrombosebehandling), og 1-2 timer etter PTA. Sengeleie betyr at pasienten kan ligge med ca. 30 grader hevet hodeende. Tidspunkt angis på angioskjemaet.

    Bandasje byttes før hjemreise.


    Proglide

    Systemet består av en karsutur med en knute på innsiden av åreveggen som lukker innstikket og forhindrer blødning. For å unngå blødning anbefales sengeleie i 2 timer i etterkant. Sengeleie betyr at pasienten kan ligge med ca. 30 grader hevet hodeende. Tidspunkt angis på angioskjemaet.


    Generelt

    Det er uansett lukkemetode viktig at innstikket får gro i fred. Dette oppnås ved å overholde anbefalt liggetid samt liggestilling. Ved innstikk i lysken er det særdeles viktig å holde hodet på puta og holde foten mest mulig i ro under sengeleie.

    Om blødning oppstår, skal den i første hånd behandles med manuell kompresjon i opptil 10 min.

    Dersom blødningen vedvarer kontakt vakthavende intervensjonsradiolog eller angiolab.





    Klinikk for bildediagnostikk

    Vedlegg til prosedyre Angiografi – intervensjon, forberedelse og etterbehandling. ID 5084



    Versjon 1.0 - januar 2018

    Download 33.5 Kb.




    Download 33.5 Kb.

    Bosh sahifa
    Aloqalar

        Bosh sahifa



    Lukkedevices på angio. Oppfølging i etterkant

    Download 33.5 Kb.