Prvi put u nišu akademski hor skc-a održao koncert savremene muzike
Download 11.53 Kb.
Sana01.04.2020
Hajmi11.53 Kb.

PRVI PUT U NIŠU AKADEMSKI HOR SKC-A ODRŽAO KONCERT SAVREMENE MUZIKE

Zvuci novog vremena

*Na koncertu su izvedene savremene horske kompozicija koje je niška publika po prvi put čula

*U pitanju je muzika 21.veka i mali uvod u savremeno horsko stvaralaštvo, kaže mr Zoran Stanisavljević, dirigent Akadenskog hora SKC-a

Niška publika je prvi put sinoć mogla da uživa u horskom pevanju ali ne na način na koji je navikla. Koncertom “Zvuci novog vremena” Akademski hor SKC-a u Nišu je za sve priredio malo iznenađanje. Bio je to mali iskorak ka novom horskom pevanju, a koncert su obeležile kompozicije koje su nastale u poslednjih 15 godina. Premijerno je izvedena kompozicija “In hoc signo vinces” mr Dragana Tomića, vanrednog profesora Fakulteta umetnosti koja je specijalno komponovana za ovo veče.

“Kompozicija “Pod ovim znakom ćeš pobediti” ili “In hoc signo vinces” je specijalno napisana za Akademski hor SKC-a, odnosno za mešovit hor i soliste, i upriličena za ovaj koncert savremene muzike”, kaže mr Dragan Tomić. “Pored ove kompozicije, i ostala dela koja je hor izveo niška publika je sada prvi put čula”.

Mr Zoran Stanisavljević Akademskim horom SKC-a diriguje od 2012.godine. Hor je svoj rad obeležio učešćem na mnogobrojnim prestižnim festivalima u zemlji i inostranstvu, kao i mnogobrojnim nagradama.

“Koncert koji smo večeras priredili malo je drugačijeg koncepta od koncerata koje smo do sada imali”, kaže Stanisavljević. “Izveli smo četiri kompozicije koje su međusobno potpuno različite, a jedino što im je zajedničko to je da su nastale u zadnjih 15 godina. U pitanju je muzika 21.veka i mali uvod u savremeno horsko stvaralaštvo. Pokušavamo da napravimo mali iskorak iz neke naše horske svakodnevice i da nekim, pažljivo odabranim kompozicijama, upoznamo i publiku sa nekim novim trendovima u horskom stvaralštvu. Odlučili smo se za četiri kompozitora, a pre svih bih pomenuo Arva Parta koji je značajni estonski kompozitor i jedan je od najizvođenijih kompozitora u poslednjih 15 godina u svetu”.

Na koncertu je izvedena je i mala svita Boba Čilkota, kompozicija za hor i jdžez trio, a za kraj koncerta publika je uživala u Koncert za marimbu, hor i udaraljke kompozitora Eugena Košinskog.

Solisti na koncertu su bili Boris Bunjac, marimba, Marijana Davinić, sopran, Marko Milisavljević, bas, Damjan Mišić, tenor. Kao klavirska saradnica na koncertu je nastupala i Anđela Stanković ali i ansambl udaraljki u satsvu: Vanja Hartl, vibrafon, Đorđe Hartl, udaraljke i Đorđe Stojiljković, udaraljke.

Ovaj koncert, u organizaciji Studentskog kulturnog centra, Fakulteta umetnosti i Srpske akademije nauka i umetnosti, Ogranka SANU u Nišu, predstavlja svojevrsno upoznavanje sa savremenim horskim stvaralaštvom. Na koncertu su nastupili i mas. Boris Bunjac, vanredni profesor, kao solista na marimbi, zatim ansambl perkusija Fakulteta umetnosti u Nišu i Niški Jazz trio.

V.Petrović

LEG:UPOZNAVANJE SA SAVREMENIM HORSKIM STVARALAŠTVOM:niški Akademski hor

LEG:NOVI DOŽIVLJAJ I ZA PUBLIKU:svirane kompozicije nastale poslednjih 15 godina(Projekat “Nišlije se uključuju u odlučivanje” sufinansiran iz budžeta grada Niša)

Download 11.53 Kb.
Download 11.53 Kb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifaPrvi put u nišu akademski hor skc-a održao koncert savremene muzike

Download 11.53 Kb.