• STOJAN BATIČ: ČLOVEK IN MIT
 • Vabljeni v nedeljo, 14. junija 2015, ob 15.00 na pogovor o razstavi, namenjen našim slepim in slabovidnim obiskovalcem.
 • Stojan batič: Človek in mit retrospektivna kiparska razstava 12. –16. 2015 Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana»Vsak od nas ima svojo odisejado.«Stojan Batič
  Download 6.99 Kb.
  Sana24.03.2017
  Hajmi6.99 Kb.


  Na fotografiji: Avtoportret umetnika Stojana Batiča, ki ga je kipar izdelal leta 1958 v bronu. Na doprsni podobi je polovica obraza izdelana realistično, druga polovica pa je stilizirana, kar daje obrazu tisto izrazito dvopolnost, kakršno poznamo iz tradicije kubizma. Z njim se je Stojan Batič v mesecih pred tem seznanjal v Parizu.
  Dimenzije avtoportreta: 44 x 42 x 21 cm.

  Lastnica portreta je Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana. Avtor fotografije: Matevž Paternoster/MGML  STOJAN BATIČ: ČLOVEK IN MIT

  Retrospektivna kiparska razstava

  12. 5.–16. 8. 2015

  Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana


  »Vsak od nas ima svojo odisejado.«

  Stojan Batič je kipar prve slovenske povojne generacije 20. stoletja. Sedemdeset let je minilo, odkar je kot prvi študent novoustanovljene ljubljanske Akademije upodabljajočih umetnosti, danes ALUO, stopil na likovno prizorišče in začel svoje občudovalce navduševati s cikli male plastike in portreti, v slovensko umetnostno zgodovino pa se je uvrstil zlasti s spomeniki oz. javno plastiko.
  Retrospektivna razstava Stojan Batič: Človek in mit, ki je v Galeriji Jakopič na ogled do 16. avgusta 2015, je nastala v letu, ko avtor praznuje 90 let, na ogled pa postavlja izčiščen izbor tistih najznačilnejših del, ki avtorja zmorejo najbolje identificirati. Izbor in razstavo sta pripravili kustosinji Marija Skočir in Barbara Savenc, ki sta s sodelavci ob razstavi pripravili tudi pregleden katalog s strokovnimi besedili in umetnikovo podrobno biografijo, pregledno dokumentacijo ter fotografijami izbranih in razstavljenih plastik.
  Galerija Jakopič želi skladno s svojim poslanstvom omogočiti dostopnost razstave najširši javnosti, tudi tistim, ki razstave ne morejo oz. jo težje vidijo. Vabljeni v nedeljo, 14. junija 2015, ob 15.00 na pogovor o razstavi, namenjen našim slepim in slabovidnim obiskovalcem.
  Vstop prost. Število mest je omejeno. Vljudno prosimo, če nam lahko vašo prisotnost na pogovoru sporočite na 01 24 12 506 ali prijava@mgml.si.
  Veselimo se vašega obiska!

  *Več informacij o razstavi Stojan Batič: Človek in mit najdete na tej povezavi.*

  Download 6.99 Kb.
  Download 6.99 Kb.

  Bosh sahifa
  Aloqalar

      Bosh sahifa  Stojan batič: Človek in mit retrospektivna kiparska razstava 12. –16. 2015 Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana»Vsak od nas ima svojo odisejado.«Stojan Batič

  Download 6.99 Kb.