Volfgang Amadeus Mocart
Download 18.24 Kb.
Sana01.08.2021
Hajmi18.24 Kb.

1. Najpoznatiji francuski kompozitor, rođen je kao Aleksandar Cezar Leopold, ali je kasnije promenio ime. Premijera njegove najpoznatije opere, u kojoj opisuje fatalnu ljubav ciganke i toreadora, bila je totalna katastrofa, što je kompozitora potpuno slomilo, a ubrzo zatim je i umro. O kome je reč?

Klod Debisi


Žorž Bize
Franc List
Žil Masne
2. Bio je izbačen sa studija jer je drugom studentu odsekao kosu. Jedan je od trojice majstora bečke klasike, poznatiji i kao "dobri tata". O kome je reč?

Volfgang Amadeus Mocart


Rihard Vagner
Jozef Hajdn
Ludvig van Betoven
3. Bio je krupan čovek, vesele naravi. Rođen je u Nemačkoj, iste godine kad i Johan Sebastijan Bah i Domeniko Skarlati. Svoje najpoznatije delo, oratorijum "Mesija", napisao je za samo 24 dana. O kome je reč?

Georg Fridrih Hendl


Antonio Vivaldi
Ludvig van Betoven
Johan Pahebel
4. Bio je čudo od deteta, vragolaste naravi i uvek spreman za šalu. Imao je sestru, koja je takođe bila odličan pijanista i kompozitor. Umro je u 35-oj godini, ostavivši nedovršeno jedno od svojih najboljih dela - Rekvijum. Ko je to?

Jozef Hendl


Feliks Mendelson
Johanes Brams
Wolfgang Amadeus Mocart
5. Ovaj nemački kompozitor bio je jedan od najpoznatijih kompozitora u periodu romantizma. Bio je i odličan pijanista, sve dok nije uništo svoju šaku mehanizmom koji je trebalo da mu pomogne u sviranju. O kome je reč?

Franc List


Robert Šuman
Johanes Brams
Frederik Šopen

6. Ovaj najpoznatiji klasični kompozitor bio je čovek čudne naravi. Toliko mu je bilo važno sve u životu, da je čak insistirao da mu se kafa pravi od tačno 60 zrnaca! Jedini je kompozitor koji je nastavio da komponuje i posle gubitka sluha. Ko je to?


Jozef Hajdn


Domeniko Skarlati
Antonio Vivaldi
Ludvig van Betoven
7. Iako danas najpoznatiji kompozitor baroka, u svoje vreme bio je više cenjen kao orguljaš. Jednom prilikom je prepešačio čak 400km da bi čuo jednog čuvenog orguljaša. Njegove kompozicije obuhvataju sve žanrove osim opere. O kome je reč?

Georg Filip Teleman


Johan Sebastijan Bah
Jozef Hajdn
Antonio Vivaldi
8. Jedan je od najpoznatijih pijanista i kompozitora iz perioda romantizma. Bio je u vezi sa ženom koja se predstavljala kao muškarac. Umro je vrlo mlad, u 39-oj godini, od tuberkuloze. Ko je to?

Sergej Rahmanjinov


Franc List
Frederik Šopen
Klod Debisi
9. Ovaj poznati reformator opere napisao je operu koja traje 22 sata, za čije izvođenje je morao da sagradi posebnu opersku kuću. U Bajrojtu se još uvek svake godine održava muzički festival na kome se izvode isključivo dela ovog kompozitora. O kome je reč?

Rihard Vagner


Gustav Maler
Đuzepe Verdi
Petar Iljič Čajkovski
10. Iako je bio poznati kompozitor i pijanista, javno je nastupio samo jednom u životu. Sumnja se da je imao aferu sa Šumanovom ženom. Njegovo najpoznatije delo je "Uspavanka". O kome je reč?

Klod Debisi


Franc List
Franc Šubert
Johanes Brams

Download 18.24 Kb.
Download 18.24 Kb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifaVolfgang Amadeus Mocart

Download 18.24 Kb.