Jobb, ha emberek csinálják? Az Open Directory Project
Download 16.22 Kb.
bet1/2
Sana19.03.2017
Hajmi16.22 Kb.
#307
  1   2

Médiamix 2001. december, Linkségek rovatInternet-katalógusok

Jobb, ha emberek csinálják?

Az Open Directory ProjectAz internet legendáriumának elcsépelt, „programozóból multimilliomos” toposzába illik Rich Skrenta és Bob Truel, az ODP szülőatyjainak esete. A gondosan ápolt őstörténet szerint a Sun Microsystemsnél dolgozó mérnökpárosnak 1997 táján kezdtek nem tetszeni kedvenc webkatalógusuk, a Yahoo! viselt dolgai.
Tíz éve, amikor Tim Berners-Lee rászabadította a világra a webet, mindjárt katalógust is csinált hozzá, a WWW Virtual Library-t, ami aztán pillanatok alatt lemaradt a nagy keresőeszközök – az automatikus indexek és a katalógusok – öldöklő versenyében (a www.vlib.org most is megvan, a muzeális katalógusszekrények illata lengi be). A verseny egyébként sajátosan alakult. Míg a keresőautomaták toplistájának élén rendre cserélődtek a nevek (AltaVista, Excite, Northern Light, Google stb.), a katalógusok között a Yahoo! hosszú éveken át verhetetlennek tűnt. De ’98-ra, mire elérte az egymillió tételt – a web akkori becsült nagyságának felét – egyre jobban látszott, a háló heves gyarapodásával az egy-kétszáz fős szerkesztőgárda nem tud lépést tartani. Egyre csökken a feltárt webhelyek aránya, hígul a tartalom, nehéz bekerülni és lépten-nyomon mutatkozik a „linkrothadás”: gyarapodnak az elavult vagy éppen döglött tételek.
A fáma szerint ekkor, ’98 elején fogant meg hőseink fejében az éca: a nyilvános forráskódú, szabad szoftverek filozófiája, a Gnu alapján kell webkatalógust építeni. Csinálják önkéntes katalogizálók, a „webköztársaság polgárai”. El is nevezték nyomban Gnuhoo-nak, és 1998. június 5-én berúgták a projektet. Két hét múlva 200 önkéntes dolgozott rajta, az osztályok száma elérte 2000-et, a tételeké a 27 000-et. A névvel azonban baj volt. A szabad szoftver harcosai kemény fiúk, és heves felzúdulás jelezte: a Gnuhoo nem felel meg a „GNU Public License”-nek – a Gnuhoo-ban ugyanis valójában csak a munka szabad, a kód és a tartalom magántulajdon. Úgyhogy gyorsan átkeresztelték a rendszert Newhoo-ra; a  hoo végződés a kitűzött célt – legyőzni a Yahoo!-t – volt hivatott jelezni. A névváltozás nem akasztotta meg a pörgést, novemberre a Newhoo 4 500 munkatársat és százezer linket tudott felmutatni. Decemberben eladták a Netscape-nek.


Download 16.22 Kb.
  1   2
Download 16.22 Kb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifaJobb, ha emberek csinálják? Az Open Directory Project

Download 16.22 Kb.