Når du giver jorden kompost, får planter og nyttigt mikroliv næring. Samtidig forbedrer du jordens struktur.
Jo mere omsat komposten er, desto højere er næringsindholdet. Kompost, der er meget omsat og næringsrig, er for kraftig til de små kimplanter.
Normalt vil 1-3 kg/m2 være passende for en ikke helt omsat kompost.
Mange kommuners genbrugsstationer har gratis kompost til afhentning. Ofte kan du få oplyst næringsindholdet i den, men du ved ikke, hvad den består af, om de omsatte planter er blevet sprøjtet.
Hvis du vil være sikker på, hvad komposten består af, skal du lave den selv.
Du kan anskaffe en kompostbeholder til planterester og grønsagsaffald fra køkkenet. Den skal stå et sted, der er let at komme til og så skyggefuldt som muligt.
Det er vigtigt, at du blander groft materiale (halm, savsmuld, småkviste) med det, der kan ’klaske sammen’ (køkkenaffald), så mikrolivet kan få ilt og formere sig.
Vær opmærksom på, at citrusfrugter, bananer og andre importerede frugter kan være overfladebehandlet med stoffer, der skader livet i komposten.
Komposten er tilpas fugtig, når du kan klemme en håndfuld sammen og trykke lidt vand ud. Er den mere våd, kan mikrolivet ikke ånde, og komposten lugter grimt.
Så skal du tilsætte materiale med struktur, f.eks. findelt hækafklip eller halm.
Er den mere tør, skal du vande, ellers vil mikrolivet gå til grunde.
Et par gange om året skal du blande og vende komposten. Er du ikke sikker på, at komposten når over 60° C, skal du ikke komme ukrudtsplanter med frø i.
Komposterer du materialet i en lukket beholder, kan du med fordel tilsætte kompostorm. De trives ved temperaturer mellem 5 og 25° C. Ved lavere temperaturer går de i dvale.
Som regel overlever de vinteren i midten af beholderen.
Hvis du har mere organisk affald, end 1m3, kan du overveje at lave en åben kompostbeholder. Her vil temperaturen i midten komme op på over 60° C, så skadedyr, sygdomskim og ukrudtsfrø går til grunde. Komposten skal vendes lidt flere gange, så alt materialet bliver varmebehandlet.
PROBLEM
Processen går i stå Myrer i komposten
Bananfluer, fluer og dårlig lugt
Rotter
LØSNING
Undgå kød-, æg- og fiskeaffald
Tilkald rottefænger og gennemgå kloaksystemet for brud
Komposten er for tør. Måske er der for meget groft materiale i Tilsæt grønt og gerne kvælstofrigt materiale og vand godt igennem
Komposten indeholder for meget frugt Tilsæt og bland groft materiale i komposten