Ekskurzija 2005: nemčija,luksemburg
Download 5.66 Kb.
Sana04.04.2021
Hajmi5.66 Kb.

EKSKURZIJA 2005: NEMČIJA,LUKSEMBURG
V soboto 14. maja smo se odpravili na enotedensko strokovno ekskurzijo po Nemčiji.

Po dolgi vožnji prek Avstrije smo prispeli do jedrske elektrarne KKW Gundremmingen .

Elektrarna je začela obratovati leta 1984 in ima dva BW reaktorja moči 1334 MW.Na našo žalost je bil informacijski center elektrarne ta dan zaprt zato smo se odpravili naprej proti mestu Karlsruhe kjer smo prenočili.

Naslednje jutro smo prezgodaj zjutraj odšli proti mestu Vianden v Luksemburgu kjer smo si v zelo kratkem času poskušali ogledati mesto (seveda to ni popolnoma uspelo), nato pa smo odšli na ogled črpalne hidroelektrarne blizu mesta.Elektrarna ima 10 vgrajenih turbin.

Prvih devet je moči 100MW deseta, ki so jo vgradili kasneje pa je moči 200MW. Elektrarna deluje po znanem postopku, da ponoči črpa vodo v akumulacijsko jezero, ko je električna energija poceni, podnevi pa jo proizvajajo.Po ogledu podzemne strojnice smo si šli ogledati še akumulacijsko jezero, ki je 280 metrov višje in ima prostornino 6,8 milijona kubičnih metrov.Po koncu ogleda smo se odpeljali proti Aachnu kjer smo se nastanili v hotelu za nasledne tri dni.

V ponedeljek smo se najprej odpeljali ogledati dnevni kop premoga.Sam pogled na stroje in tudi sam kop je res impresiven in težko predstavliv za slovenske razmere.Kasneje smo si šli ogledati še muzej RWE o izkoriščanju rjavega premoga, ki je nastanjen v čudovitem gradu.Po koncu smo se vrnili v Aahen kjer smo si po večerji ogledali mesto.

V torek smo si šli ogledati park vetrin turbin na Nizozemsko-Nemški meji.Nemčija ima približno 17000 vetrih turbin. Ta na katero smo se povzpeli je bila visoka približno 65m in je imela inštalirano moč 1,5MW. Proizvedena energija vetrnih turbin je zelo odvisna od hitrosti vetra kar je bilo vidno tudi v tem primeru ko je turbina proizvajala komaj 30KW moči.Sledil je ogled termoelektrarne Bergheim-Niederauben.Elektrarna je res ogromna saj ima inštalirano moč 3900MW.V elektrarni je devet enot, prva je začela obratovati leta1963, zadnaj z močjo 1012MW pa leta 2003. Podrobneje smo si ogledali le zadnjo enoto, ki ima zelo visok izkoristek 43,2%.Tudi njene dimenzije so ogromne, hladilni stolp je visok prek 200m.

V sredo smo si ogledali tovarno ABB v Hanau .Predstavili so nam staro in novo tehnologijo izdelovanja postaj polnjenih s plinom, slikanje je bilo na žalost v tovarni prepovedano , dobili pa smo odlično kosilo.

V četrtek sta sledila še obleda Siemensovega razvojnega centra v Erlangnu in Siemensove tovarne transformatorjev v bližini Nurnberga.V tovarni transformatorjev smo imeli priložnost videti res ogromne transformatorje moči več sto MW v visokonapetostnem preiskuševališču pa smo videli tudi ogromen avtotransformator moči 900MW.

Zadni dan potepanja po Nemčiji smo si ogledali še energetski del tovarne Audi, ter Audijev muzej vozilOb vračanju proti domu smo se ustavili še v Munchnu kjer smo si ogledali tehniški muzej, nato pa se odpravili na dolgo pot domov.Ekskurzija je bila zelo poučna kjer smo poleg teoretičnih stvari videli tudi vceliko praktičnih tako da si je stvar veliko lažje predstavlajti.Urnik ogledov je bil zelo naporren tako da ni ostalo veliko časa za pohajkovanje po mestih in ostale stvari ki so nam tako zelo všeč.
Download 5.66 Kb.
Download 5.66 Kb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifaEkskurzija 2005: nemčija,luksemburg

Download 5.66 Kb.