• 1. A képalkotás alapelvei
 • Mágnesesrezonancia-képalkotás
  Download 5.75 Mb.
  bet1/8
  Sana31.12.2019
  Hajmi5.75 Mb.
    1   2   3   4   5   6   7   8

  Mágnesesrezonancia-képalkotás

  (Magnetic Resonance Imaging, MRI)


  - ahhoz, hogy az emberi test belsejéről nem-destruktív módon képet lehessen alkotni, olyan sugárzás szükséges, amelyre nézve az emberi test féligáteresztő!

  - az elektromágneses spektrumnak az UV-től a rádiófrekvenciás hullámokig terjedő tartományában az emberi test átlátszatlan → az orvosi képalkotó módszereknek ezen tartományon kívüli frekvenciákon kell működniük!

  - ezek közül a magas frekvenciájú tartományban működik a röntgentomográfia

  - az alacsony frekvenciás tartományban, a rádiófrekvenciákon a hullámhossz túl nagy (100 MHz-nél (vákuumban) 3 m) ahhoz, hogy az elektromágneses sugárzás abszorpcióján alapuló, elég jó térbeli feloldású (~mm-es) leképezési módszer alapja lehessen!

  másfajta leképezési elvet kell felhasználni!

  - ez az új elv: a sugárzás (elektromágneses sugárzás!) abszorpciója mágneses momentummal rendelkező atommagok által, mágneses tér jelenlétében (NMR), és a térbeli elhelyezkedés információjának a jelekbe való bekódolása a mágneses tér gradiense segítségével  1. A képalkotás alapelvei

  - az NMR Larmor-egyenlete szerint a mag rezonanciafrekvenciája (ν0) arányos a mágneses indukcióval (B0):  *  Katalog: dmi

  Download 5.75 Mb.
    1   2   3   4   5   6   7   8
  Download 5.75 Mb.

  Bosh sahifa
  Aloqalar

      Bosh sahifa  Mágnesesrezonancia-képalkotás

  Download 5.75 Mb.