8-sinf test geografiya




Download 13.3 Kb.
Sana24.03.2017
Hajmi13.3 Kb.

8-sinf test geografiya

1.''Buyuk ipak yo'li'' milodiy nechanchi asrdan tomilodiy nechanchi asrgacha G'arb SHarqni savdo yo'li bilan bog'lab turgan?

A)III vaXV B)IIva XVI C)Iva XII

2.Nechanchi asr oxirlarida O'rta Osiyoda temir yo'l qurildi?

Ipak, pilla tolasi - ingichka, pishiq, yaltiroq, tovlanib turadigan tola; ipak qurtining ipak ajratuvchi ikkita bezidan chiquvchi suyuqlikdan hosil boʻladigan tabiiy toʻqimachilik xom ashyosi. Ipak - ipak qurti pillasini oʻrab turgan uzunasiga bir-biriga yopishmagan, seritsin (ipak yelimi) bilan qoplangan va yelimlangan ikki toladan iborat.

Temir (lot. Ferrum), Fe - Mendeleyev davriy sistemasining VIII guruxiga mansub kimyoviy element. Tartib raqami 26 ; atom massasi 55,847. Temir 4 ta barqaror izotop: 54Fe(5,84%), 56Fe(91,68%), 57Fe(2,17%) va 58Fe(0,31%) dan iborat.

Osiyo Osiyo (yun. Asia, ehtimol ossuriycha asu - sharq) - Yer sharidagi eng katta qitʼa (butun quruqlik maydonining 30 % chasini egallagan). Yevrosiyo materigining bir qismi..

A)XIX B)XX C)XVIII

3.Iqtisodiy va ijtimoiy hayotda davlatning nimasi muhim omil sanaladi?

A)tabiiy geografik o'rni B)iqtisodiy geografik o'rni C)siyosiy geografik o'rni

4.Eng muhim tabiiy boyliklardan biri bu nima?

A)yerosti boyliklari B)mineral va o'g'itlar C)a va b javoblari to'g'ri

5.Tugamaydigan boyliklardan oqilona foydalanishning asosiy shartlari nechta?

A)4ta B)5ta C)6ta

6.Inson hayoti uchun zarur bo'lgan qanday narsa tugaydigan va tiklanadigan tabiiy boyliklar mansubdir?

A)havo B)quyosh energiyasi C)suv

7.Dengiz sathidan 400metr balanglikkacha bo'lgan joylar nima deyiladi?

A)cho'l mintaqasi B)Adir mintaqasi C)tog' minta qasi

8.Bitta qo'yni boqish uchun necha gektar o'tloq kerak?

A)1-2g B)2-4g C)2-3g

9.O'zbekiston aholi soni bo'yicha jahondagi 240ga yaqin davlatlar ichida dastlabki nechta mamlakat orasida turadi?

Aholi Aholi - Yer yuzida yoki uning muayyan hududi, qitʼa, mamlakat, tuman, shaharida istiqomat qiluvchi odam (inson) lar majmui. Aholini tadqiq etish bilan maxsus fan - Demografiya shugʻullanadi.aholi oʻrtasida sodir boʻlayotgan jarayonlar biologik, geografik, ijtimoiy-iqtisodiy omillar taʼsirining natijasidir.

A)40 B)41 C)37

10.O'zbeklar salmog'i 1989-yilda 71,5%ni tashkil etgan bo'lsa 2013-yolga kelib necha %ga yetdi?

A)78 B) 80 C) 83

11.Mamlakatimizda nechta shahar,nechta shaharcha hamda necha mingdan ortiq qishloq va ovul bor?

A)119ta shahar, 1065ta shaharcha, 11mingdan ortiq qishloq va ovul

B)120ta shahar, 1175ta shaharcha 13mingdan ortiq qishloq va ovul

C)117 ta shahar,1965 ta shaharcha, 11mingdan ortiq qishloq va ovul

12.XX asr boshlarida O'zbekiston hududida nechta shahar bo'lgan?

A)15 B)17 C)20

13.O'zbekiston iqtisodiyotni rivojlantirish tamoyillari nechta?

A)3ta B)5ta C)7ta

14.Yoqilg'i boyliklariga nimalar kiradi?

A)Ko'mir,neft, gaz

B)torf,slanes,o'tin

C)a va b javoblari to'g'ri

15.SHartli yoqilg'i deb necha kg toshko'mir yonganda hosil bo'ladigan energiyaga aytiladi.

A)1kg B)3kg C)7kg

16.Yoqilg'i sanoatining eng yosh tarmog'i nima?

A)neft B)gaz C)ko'mir

17.Qaysi konlardan yiliga 4mln tonnaga yaqin ko'mir qazib olinmoqda?

A)Qozg'on B)Angren C)Angren Sharg'un va Boysun

18.Respublikamizda nechta o'rmon xo'jaligi korxonalari,qo'riqxonalari va milliy bog'lari bor?

A)100ta B)78ta C)125 ta

19.Surxandaryo viloyatining qaysi tumanida 1950-yili SHarg'un ko'mir koni ishga tushirilmoqda?

Viloyat - maʼmuriy-hududiy birlik. Oʻrta asrlardan maʼlum. Sharqning ayrim mamlakatlari (Afgʻoniston, Turkiya va boshqa), shuningdek Oʻrta Osiyo xonliklari viloyatlarga boʻlingan. 1924-yil shoʻrolar oʻtkazgan milliy-davlat chegaralanishi arafasida Turkiston ASSR 6 V.

20.Ko'mir kukunini bosim ostida yoki yopishqoq moddaga aralashtirib zoldin shakliga keltirilgan mahsulot nima?

Mahsulot - iqtisodiy faoliyatning ashyolar va xizmatlarda mujassam etilgan natijasi. Uning moddiy-buyum shakli moddiy M. koʻrinishiga ega. Maʼnaviyat sohasida gʻoya, ixtiro va kashfiyotlar, yangi texnologiyalar, i.t.

21.Issiqlik elektr markazining qisqacha atalishi?

22.Rangli metallar qanday xususiyatga ega?

Metallar (yun. metalleuo - qaziyman, yerdan qazib olaman) - oddiy sharoitda yuqori elektr oʻtkazuvchanligi, issiq oʻtkazuvchanligi, elektr oʻtkazuvchanligi, elektr magnit toʻlqinlarini yaxshi qaytarishi, plastikligi kabi oʻziga xos xususiyatlarga ega boʻlgan oddiy moddalar. M.

23.O'zbekiston oltin qaib chiqarish bo'yicha dunyoda nechanchi o'rinda turadi?

24.1994-yilda O'zbek-Isroil qo'shma korxonasida qanday mashina yaratildi?

25.Toshkent va Asakada qanday zavod ishga tushirilgan?

KALITLAR

1B 10C


2A 11A

3C 12C


4C 13B

5B 14C


6A 15A

7A 16B


8C 17C

9B 18A


19.Sariosiyo

20.Brikent

21.IEM

22.Qimmatli



23.yettinchi

24.Paxta teradigan mashina



25.Duradgorlik buyumlari zavodi.


Download 13.3 Kb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifa


8-sinf test geografiya

Download 13.3 Kb.