• Hindistonda
  • 2-Variant.7-sinf Qishloq xo’jalik mehnati.
  • 7-sinf. Qishloq xo’jalik mehnati. 1-variant Pluglar ishlatilishiga qarab necha xil bo’ladi?




    Download 50.01 Kb.
    Sana01.04.2017
    Hajmi50.01 Kb.

    7-sinf.Qishloq xo’jalik mehnati.1-variant

    1.Pluglar ishlatilishiga qarab necha xil bo’ladi?

    a)2xil b)4xil c)6xil d)3xil

    2.Dag’al junli qo’ylarga qanday zotli qo’ylar kiradi?

    a)Hisor zotli b)mernos c)Qorako’l d)barchasi to’g’ri

    3)Mayin junli qo’ylarga qanday zotli qo’ylar kiradi?

    a)Hisor zotli b)mernos c)Qorako’l d)barchasi to’g’ri

    4)Qo’ylar bundan 800yil oldin … ?

    a)Xonakilashtirilgan mufondan ilgari

    b)Xonakilashtirilganalgordan chiqqan

    c)Qadimgi Hindistonda xoinakilashtirilgan

    d)Qadimgi Misrda xonakilashtirilgan

    5)Min eral o’g’itlar zavotdan qanday holatda ishlab chiqariladi?

    Misr - (rasmiy nomlanishi Misr Arab Respublikasi arab: جمهورية مصر العربية‎‎) Afrikaning shimoliy-sharqiy qismida joylashgan davlat. Isroil, Falastin, Sudan va Liviya davlatlari bilan chegaradosh. Misr shimolida O'rta Yer dengizi, sharqida Qizil dengiz joylashgan.
    Hindiston Hindiston (hindcha Bharat), Hindiston Respublikasi - Jan. Osiyolagi davlat. Hududi shim.dan jan.ga 3214 km, garbdan sharqqa 2933 km ga choʻzilgan. Shim.da Himolay togʻlari, garbda Arabiston dengizi, sharqda Bengaliya qoʻltig'i bilan oʻralgan. H.
    Ishlab chiqarish, moddiy ishlab chiqarish - jamiyatning yashashi va taraqqiy etishi uchun zarur boʻlgan moddiy boyliklar (turli iqti-sodiy mahsulotlar)ni yaratish jarayo-ni; ishlab chiqarish omillarini isteʼ-mol va investitsiyalar uchun moʻljallangan tovarlar va xizmatlarga aylantirish. I.ch.

    a)Suv holatida b)Muz holatida c)Kristall holatida d)Barcha javob to’g’ri

    6)Hayvonlar organizmini necha % suv tashkil etadi?

    a)65-70% b)80-85% c)70-75% d)60-65%

    7)Qoramollardan olinadigan asosiy mahsulotlarga nimalar kiradi?

    a)sut b)go’sht c)sut va go’sht d)barchasi

    8)Qoramollardan olinadigan qo’shimcha mahsulotlarga nimalar kiradi?

    a)terisi b)ichki organizmlari c)juni va shoxi,tuyoqlari d)barchasi

    9)Sigirni mashina b/n sog’ish vaqti?

    a)4-7 daqiqa b)7-8daqiqa c)10 daqiqa d)6-7 daqiqa

    10)Paxta qaysi oilaga mansub?

    a)gulxayridoshlarga b)ituzumdoshlarga c)ko’sakdosboshlarga d)qo’ng’irboshlarga

    11)Tuproq qanday qismlardan iborat?

    a)mineal va organic b)mineral c)organic d)barchasi

    12)Sog’ishning necha usuli mavjud?

    a)qo’l b)mashina c)qo’l va mashina d)bachasi

    13)Yiliga 1ta ona quyon hisobiga necha kg go’sht to’g’ri keladi?

    a)70-80kg b)50-60kg c)40-45kg d)60-65kg

    14)Bir bosh ona quyondan yiliga nechta bola olish mumkin?

    a)200-250ta b)100-150ta c)150-200ta d)50-60ta


    15)Ko’kat oziq tarkibida necha % suv bor?

    a)80% b)95% c)45% d)55%

    16)Poxol xashak takibida necha % suv bo’ladi?

    a)5?n 10%gacha b)7?n 15%gacha c)6?n 20%gacha d)9?n 10%gacha

    17)Ildiz mevali ekinlar tarkibida qanaqa tuzlar bor?

    a)kaliy b)kalsiy c)natriy d)kaliy va natriy

    18)Dala ekinlariga qaysi hasharotlar zarar yetkazadi?

    Natriy (arab, natrun, yun. nitron - tabiiy soda; lot. natrium), Na - Mendeleyev davriy sistemasining 1 guruhiga mansub kimyoviy element. Ishkr-riy metall. Tartib rakami 11, atom massasi 22,9898. Bitta tabiiy izotopi 23Na bor.

    19)Qanaqa ekish mashinalari bo’ladi?

    20)Pluglar vazifasiga ko’ra necha xil bo’ladi?

    21)Yerni haydash usullari necha xil bo’ladi?

    22)Mahalliy o’g’itlarga qanday o’g’itlar kiradi?

    23)Mineral o’g’larga qanday o’g’itlar kiradi?

    24)”Kompost”so’zining ma’nosi?

    25)Qishloq xo’jalik mashinalari qanday guruhlarga ajratiladi?




    2-Variant.7-sinf Qishloq xo’jalik mehnati.

    1.Ildiz mevali ekinlar tarkibida qaanday tuzlar ko`p?

    Kaliy B) Kalsiy C) Natriy D) Kaliy va Natriy

    2.Poxol xashak tarkibida necha foiz suv buladi?

    5 foizdan 10 foizgacha B) 7 foizdan 15 foizgacha

    C)6 foizdan 20 foizgacha D) 9 foizdan 10 foizgacha

    3. Ko`kat oziq tarkibida necha foiz suv buladi?

    A) 80 foiz B) 95 foiz C) 55 foiz D) 45 foiz

    4. Bir bosh ona quyondan yiliga nechta bola olish mumkin?

    A) 200-250ta B) 100-150ta C) 150-200ta D) 50-60ta

    5. Yiliga 1ta ona quyon hisobiga necha kg go`sht to`g`ri keladi?

    A) 70-80kg B) 50-60kg C) 40-45kg D) 60-65kg

    6. Sog`ishning necha usuli mavjud?

    A) qo`l B) mashina C) qo`l va mashina D) barchasi

    7. Tuproq qanday qismlardan iborat?

    A) mineral va organik B) mineral C) organic D) barchasi.

    8. Paxta qaysi oilaga mansub?

    A) Gulxayridoshlar B) Ko`sakdoshlar

    C) it uzumdoshlar D) Qo`ng`irboshlilar

    9. Sigirni mashinada sog`ish vaqti?

    A) 4-5daqiqani B) 7-8daqiqani C) 10daqiqani D) 6-7 daqiqa

    10. Qoramollardan olinadigan qo`shimcha mahsulotlarga nimalar kiradi?

    A) Teri B) Go`sht ichki organlari C) Juni va shox-tuyoqlari

    D) Yuqoridagilarning barchasi.

    11. Qora mollardan olinadigan asosiy

    mahsulotlarga nimalar kiradi?

    A) Sut B) Go`sht C) Go`sht va sut D)Barchasi.

    12. Hayvonlar organizmining necha % ni suv tashkil etadi?

    A) 65-70% B) 80-85% C) 70-75% D) 60-65%

    13. Mineral o`g`itlar zavoddan qanday holatda ishlab chiqariladi?

    A) Suv holatida B) Tuz holatida C) Kristall holatida

    D) Barchasi to`g`ri.

    14. Qo`ylar bundan 800 yil oldin………….

    A) xonakilashtirilgan mufondan ilgari

    B) xonakilashtirilgan algordan ilgari

    C)Qadimiy Hindistonda xonakilashtirilgan D) Qadimiy Misrda xonakilashtirilgan

    15. Mayin junli qo’ylarga qanday zotli qo’ylar kiradi?

    a)Hisor zotli b)mernos c)Qorako’l d)barchasi to’g’ri

    16. Dag’al junli qo’ylarga qanday zotli qo’ylar kiradi?

    a)Hisor zotli b)mernos c)Qorako’l d)barchasi to’g’ri

    17. Pluglar ishlatilishiga qarab necha xil bo’ladi?

    a)2xil b)4xil c)6xil d)3xil

    18)Dala ekinlariga qaysi hasharotlar zarar yetkazadi?

    19)Qanaqa ekish mashinalari bo’ladi?

    20)Pluglar vazifasiga ko’ra necha xil bo’ladi?

    21)Yerni haydash usullari necha xil bo’ladi?

    22)Mahalliy o’g’itlarga qanday o’g’itlar kiradi?

    23)Mineral o’g’larga qanday o’g’itlar kiradi?

    24)”Kompost”so’zining ma’nosi?

    25)Qishloq xo’jalik mashinalari qanday guruhlarga ajratiladi?




    7-Sinf TEST KALITI 1-VARIANT.

    1. A 6. A 11. A 16. S

    2. A 7. S 12. S 17. D


    1. S 8. D 13. A

    2. B 9. A 14. A

    3. B 10. S 15. B

    18. Dala ekinlariga hasharotlar kapalak , qo`ng`iz, pashsha, shilliqurt, kana

    Va kemiruvchilar : sichqon yurmonqoziq katta zarar yetkazadi.

    19. Ekish mashinalari urug` ekish kuchat o`tqazish va o`g`itlash mashinalari tor va keng qatorlab ekuvchi kartorshka o`tqazuvchi uyalab va aniq urug` tashlab ekuvchi mashinalar kiradi.

    20. Pluglar vazifasiga ko`ra 2 xil bo`ladi.

    1. Umumiy yerlarga ishlatiladigan plug

    2.

    Yer Yer - Quyosh sistemasidagi Quyoshdan uzoqligi jihatdan uchinchi (Merkuriy, Venera sayyoralaridan keyin) sayyora. U oʻz oʻqi atrofida va aylanaga juda yaqin boʻlgan elliptik orbita boʻyicha Quyosh atrofida aylanib turadi.
    Maxsus yerlarga ishlatiladigan pluglar

    21. Yer 2 usulda aylanma vca taxtalarga bo`linadi.

    22. Mahalliy o`g`itlar: go`ng, torf, chirindi, o`simlik va hayvon qoldiqlari.

    23. Minerall o`g`itlarga fosfortli, kaliyli, azotli o`g`itlar kiradi.

    24. ,,Kampost`` so`zi ,, o`zi aralashma `` degan ma`noni bildiradi.


    25. Q/X mashinalari yerga ishlov berish, o`g`it sepish, urug` va q/x o`simliklarini ekish, o`simliklarni parvarishlash hosilni yig`ish va mahsulotga dastlabgi ishlov berish mashinalari.

    7-Sinf TEST KALITI 2-VARIANT.



    1. D 6. S 11. S 16. A

    2. S 7. A 12. A 17. A

    3. B 8. S 13. B

    4. A 9. A 14. B

    5. A 10. D 15. S

    18. Dala ekinlariga hasharotlar kapalak , qo`ng`iz, pashsha, shilliqurt, kana

    Va kemiruvchilar : sichqon yurmonqoziq katta zarar yetkazadi.

    19. Ekish mashinalari urug` ekish kuchat o`tqazish va o`g`itlash mashinalari tor va keng qatorlab ekuvchi kartorshka o`tqazuvchi uyalab va aniq urug` tashlab ekuvchi mashinalar kiradi.

    20. Pluglar vazifasiga ko`ra 2 xil bo`ladi. 1. Umumiy yerlarga ishlatiladigan plug

    2. Maxsus yerlarga ishlatiladigan pluglar

    21. Yer 2 usulda aylanma vca taxtalarga bo`linadi.

    22. Mahalliy o`g`itlar: go`ng, torf, chirindi, o`simlik va hayvon qoldiqlari.

    23. Minerall o`g`itlarga fosfortli, kaliyli, azotli o`g`itlar kiradi.

    24. ,,Kampost`` so`zi ,, o`zi aralashma `` degan ma`noni bildiradi.
    25. Q/X mashinalari yerga ishlov berish, o`g`it sepish, urug` va q/x o`simliklarini ekish, o`simliklarni parvarishlash hosilni yig`ish va mahsulotga dastlabgi ishlov berish mashinalari.

    5- SINF QISHLOQ XO`JALIK MEXNATI 1-VARIANT



    1.Bug`doy tarkibida necha % oqsil bor?

    A) 14 B) 20 C) 30 D) 12

    2. Makkajo`xorida bo`g`in oralig`I va bo`g`in soni nechta?

    A) 10 B) 20 C) 15 D) 19

    3. Qaysi qatorda donli ekinlar to`g`ri ko`rsatilgan?

    A) Pomidor B) Arpa, sholi C) Sabzavotlar D) Hammasi to`g`ri

    4. Kuzgi bug`doy hosili qanchan yig`ib olinadi?

    A) Kuzda B) Qishda C) Yozda D) Bahorda

    5. Bug`doy ildizi danday ildiz?

    A) O`q ildiz B) Popuk ildiz C) O`q ildizlar D) Hammasi to`g`ri.

    6. Sug`orish necha turga Bo`linadi?

    A) 4 turga B) 3 turga C) 2 turga D) Hammasi.

    7. Paxta qaysi oilaga mansub?

    A) Gulxayridoshlar B) It uzumdoshlar

    C) Ko`sqakdoshlar D) Qo`ng`irdoshlar

    8. Kimyoviy o`g`itlar zavodda qay holatda ishlab chiqarilgan?

    Kimyo, ximiya - moddalarning tuzilishi va oʻzgarishini oʻrganadigan fan. Kimyo boshqa fanlar qatori inson faoliyatining mahsuli sifatida vujudga kelib, tabiiy ehtiyojlarni qondirish, zaruriy mahsulotlar ishlab chiqarish, biridan ikkinchisini xrsil qilish va, nihoyat, turli hodisalar sirlarini bilish maqsadida roʻyobga chiqdi.

    A) Suv B) Kristall C) Tuz D) Javob yo`q

    9. Piyoz saqlashda qanday namlik bo`lishi kerak?

    A) 70-75% B) 50-55% C) 60% D) 90%

    10. Bir sutkada sog`in sigirlar necha litr suv ichadi?

    A) 70 litr B) 50 litr C) 80 litr D) 30-40 litr

    11. Chorva mollarida ishlatiladigan suv harorati necha gradus bo`ladi?

    A) 10 B) 12 C) 15 D) Hamma javob to`g`ri.

    12.Parrandachilikni ahamiyati qanday?

    A) Parhez taom tuxum va go`sht B) Tuxum C) Go`sht D) Parhez taom

    13. Tovuqlar uchun kerakli qulay harorat?

    Harorat (Temperatura) (lot. temperatura - kerakli aralashma, o'rtacha holat) - moddaning holatini issiq-sovuqligini tavsiflaydigan fizik kattalik.

    A) 12-18 B) 12 C) 14 D) Barchasi to`g`ri.

    14. Tovuqlar asosan necha xil usulda boqiladi?

    A) 2 xil B) 5 xil C) 3 xil D) 7 xil.

    15. Lakmikor yerlardan asosan qanday ekinlar ekiladi?

    A)Bug`doy, qovun B) Bug`doy C) Mosh, qovun D) Makkajo`xori

    16. Moyli ekinlarda necha % gacha yog` bo`ladi?’

    A) 10-12 B) 15-60 C) 20-25 D) 30-40

    17. O`g`itlar necha xil bo`ladi?

    A)1 B)3 C) 4 D) 2

    18. Dukkakli o`simliklarga qaysilar kiradi?

    19. Moyli ekinlarga qaysilar kiradi?

    20. Donli ekinlarga qaysilar kiradi?

    21. Issiqxona nima?

    22. Yerga ishlov berish mashina va uskunalarga nimalar kiradi?

    23. G`o`zaning rivojlanish farqlarini aytib bering?

    24. Kartoshka tarkibida necha % kraxmal buladi?

    Kraxmal (nem. kraftmehl) - oʻsimlikning asosiy uglevod zahirasi. Umumiy formulasi (S6N|()O5)g . Rangsiz amorf modda. Fotosintez jarayonida oʻsimliklarning barglarida hosil boʻladi. K.ni toʻla gidrolizlab, glyukoza olinadi.

    25. Bug`doydoshlar ildizi qanday buladi?


    5- SINF QISHLOQ XO`JALIK MEXNATI 2-VARIANT

    1. O`g`itlar necha xil bo`ladi?

    A)1 B)3 C) 4 D) 2

    2. Moyli ekinlarda necha % gacha yog` bo`ladi?’

    A) 10-12 B) 15-60 C) 20-25 D) 30-40

    3. Lakmikor yerlardan asosan qanday ekinlar ekiladi?

    A)Bug`doy, qovun B) Bug`doy C) Mosh, qovun D) Makkajo`xori

    4. Tovuqlar asosan necha xil usulda boqiladi?

    A) 2 xil B) 5 xil C) 3 xil D) 7 xil.

    5. Tovuqlar uchun kerakli qulay harorat?

    A) 12-18 B) 12 C) 14 D) Barchasi to`g`ri.

    6.Parrandachilikni ahamiyati qanday?

    A) Parhez taom tuxum va go`sht B) Tuxum C) Go`sht D) Parhez taom

    7. Chorva mollarida ishlatiladigan suv harorati necha gradus bo`ladi?

    A) 10 B) 12 C) 15 D) Hamma javob to`g`ri.

    8. Bir sutkada sog`in sigirlar necha litr suv ichadi?

    A) 70 litr B) 50 litr C) 80 litr D) 30-40 litr

    9. Piyoz saqlashda qanday namlik bo`lishi kerak?

    A) 70-75% B) 50-55% C) 60% D) 90%

    10. Kimyoviy o`g`itlar zavodda qay holatda ishlab chiqarilgan?

    A) Suv B) Kristall C) Tuz D) Javob yo`q

    11. Paxta qaysi oilaga mansub?

    A) Gulxayridoshlar B) It uzumdoshlar

    C) Ko`sqakdoshlar D) Qo`ng`irdoshlar

    12. Sug`orish necha turga Bo`linadi?

    A) 4 turga B) 3 turga C) 2 turga D) Hammasi.

    13. Bug`doy ildizi danday ildiz?

    A) O`q ildiz B) Popuk ildiz C) O`q ildizlar D) Hammasi to`g`ri.

    14. Kuzgi bug`doy hosili qanchan yig`ib olinadi?

    A) Kuzda B) Qishda C) Yozda D) Bahorda

    15. Qaysi qatorda donli ekinlar to`g`ri ko`rsatilgan?

    A) Pomidor B) Arpa, sholi C) Sabzavotlar D) Hammasi to`g`ri

    16. Makkajo`xorida bo`g`in oralig`I va bo`g`in soni nechta?

    A) 10 B) 20 C) 15 D) 19

    17.Bug`doy tarkibida necha % oqsil bor?

    A) 14 B) 20 C) 30 D) 12

    18. Dukkakli o`simliklarga qaysilar kiradi?

    19. Moyli ekinlarga qaysilar kiradi?

    20. Donli ekinlarga qaysilar kiradi?

    21. Issiqxona nima?

    22. Yerga ishlov berish mashina va uskunalarga nimalar kiradi?

    23. G`o`zaning rivojlanish farqlarini aytib bering?

    24. Kartoshka tarkibida necha % kraxmal buladi?

    25. Bug`doydoshlar ildizi qanday buladi?

    5-SINF TEST KALITI 1-VARIANT.

    1.A 6.C 11.B 16.B

    2.C 7.C 12.A 17.D

    3.B 8.C 13.A

    4.C 9.A 14.C

    5.B 10.D 15.A

    18.Dukkakli o`simliklarga no`xat, ko`k no`xat, loviya kiradi.


    19.Moyli ekinlarga kunjit, kungaboqar, yeryong`oq kiradi.
    Kungaboqar (Helianthus annuus L.) - murakkabguldoshlar oilasiga mansub bir yillik oʻsimlik, asosiy moyli ekinlardan biri. Vatani - Shim. Amerika. Yovvoyi holda oʻsadigan K.ni ispanlar Yevropaga 1510 yil da keltirganlar.

    20. Donli ekinlarga: bug`doy, arpa, javdor, suli, sholi, tariq navlari kiradi.

    Nav - seleksiya natijasida yaratilgan, muayyan morfologik, fiziologik va xoʻjalik belgi hamda xususiyatlari turgʻun va nasldan oʻtib boradigan, bir turga mansub oʻsimliklar majmui; madaniy oʻsimliklar uchun eng kichik tasnif birligi.

    21. Issiqxona- maxsus oynavand yoki plyonka bilan yopilgan qurilmalar bo`lib ulardan isitish manbaalaridan foydalangan holda yetishtiriladi.

    22.Yerga ishlov berish mashinalari va uskunaga: plug, borana, kultivatot, seyelkalar kiradi.

    23. G`o`za o`sish va rivojlanish jarayonlari 5 ta asosiy fazadan iborat: 1. Unib chiqish. 2. Chinbarg chiqarish. 3. Shonalash 4. Gullash 5. Ko`saklarning ochilishi.

    24. Kartoshka tarkibida 20% kraxmal buladi.

    25. Bug`doydoshlarning ildizi qo`shimcha ildizlar yig`indisidan tashkil topgan popuk ildiz..

    5-SINF TEST KALITI 2-VARIANT.

    1.D 6.A 11.C 16.C

    2.B 7.B 12.C 17.A

    3.A 8.D 13.B

    4.C 9.A 14.C

    5.A 10.C 15.B

    18.Dukkakli o`simliklarga no`xat, ko`k no`xat, loviya kiradi.


    19.Moyli ekinlarga kunjit, kungaboqar, yeryong`oq kiradi.

    20. Donli ekinlarga: bug`doy, arpa, javdor, suli, sholi, tariq navlari kiradi.

    21. Issiqxona- maxsus oynavand yoki plyonka bilan yopilgan qurilmalar bo`lib ulardan isitish manbaalaridan foydalangan holda yetishtiriladi.

    22.Yerga ishlov berish mashinalari va uskunaga: plug, borana, kultivatot, seyelkalar kiradi.

    23. G`o`za o`sish va rivojlanish jarayonlari 5 ta asosiy fazadan iborat: 1. Unib chiqish. 2. Chinbarg chiqarish. 3. Shonalash 4. Gullash 5. Ko`saklarning ochilishi.

    24. Kartoshka tarkibida 20% kraxmal buladi.



    25. Bug`doydoshlarning ildizi qo`shimcha ildizlar yig`indisidan tashkil topgan popuk ildiz..



    Download 50.01 Kb.

    Bosh sahifa
    Aloqalar

        Bosh sahifa


    7-sinf. Qishloq xo’jalik mehnati. 1-variant Pluglar ishlatilishiga qarab necha xil bo’ladi?

    Download 50.01 Kb.