• Indledning
  • Bachelor opgaven 2010 Marianne Nowack Andersen Historie 260095




    Download 178.3 Kb.
    bet1/8
    Sana10.04.2017
    Hajmi178.3 Kb.
    #3641
      1   2   3   4   5   6   7   8

    Bachelor opgaven 2010 Marianne Nowack Andersen

    Historie 260095

    Demokratisk dannelse og historieundervisningen om Israel og Palæstina 26.03

    Indhold


    Indledning 2

    Problemformulering 3

    Metode 3

    Historie 9 4

    Almendannelse 5

    Kategorial dannelse 5

    Kritisk konstruktiv didaktik 7

    Eksemplarisk undervisning 9

    Kritik af Klafkis dannelsestænkning 14

    Dannelse i historiefaget 17

    Historiekundskab 19

    Begrebskundskab 19

    Metodekundskab og udsagnskundskab 21

    Konklusion 24

    Perspektivering 25

    Litteraturliste 26




    Indledning


    Jeg har i denne opgave valgt at beskæftige mig med den demokratiske dannelse i folkeskolen, med fokus på historieundervisningen, og emnet Israel og Palæstina. Dette skyldes, at min interesse for dannelsen af eleven i folkeskolen er stor, da jeg ser det som en betydningsfuld, udfordrende og vigtig opgave, i mit kommende erhverv som lærer. Da historiefaget er et af mine store interesse felter, har jeg valgt at ligge mit fokus her. Grunden til, at jeg har valgt netop emnet Israel og Palæstina, er både ud fra en personlig interesse herfor, og fordi jeg syntes emnet rummer mange af de aspekter, jeg finder interessant i historieundervisningen. Jeg har valgt et emne som er tiltænkt udskolingen, både fordi jeg gerne vil arbejde med denne gruppe elever, men også fordi, at jeg som kommende samfundsfagslærer finder de politiske, samfundsmæssige og økonomiske aspekter ved historien interessante. At skulle undervise i et så omfattende og komplekst emne, ser jeg som en udfordring. Dette skal ikke forstås negativ, da mange af de udfordringer der ligger heri, kan være både inspirerende og givende. En af de store udfordringer er, at man, som historielærer, ofte behandler et enormt omfangsrigt indhold. Dette skal ske på et begrænset antal lektioner, hvor man ikke kun skal formå at give eleverne en forståelse af stoffet, men også skal opfylde kravene i fælles mål, og samtidig være med til at danne eleven til et demokratisk samfund. Det er den udfordring, jeg vil bearbejde i denne opgave. Når man går ind i arbejdet med et emne eller et tema i sin undervisning, er det efter min mening vigtigt, at man ikke kun fokuserer på det faglige indhold, men også er bevidst omkring den dannende dimension. Derfor har jeg valgt at se på Klafkis kategoriale dannelse, og den kritisk-konstruktive didaktik.

    Da jeg i starten af januar var ude på CFU1, blev jeg gjort opmærksom på den nye historiegrundbog til 9.klasse fra Gyldendals forlag, ”Historie 9”.2 Jeg blev både meget glad og overrasket, da jeg kiggede den igennem. Som udgangspunkt synes jeg, at det virker som en god grundbog, da den både inddrager historiebevidsthed, brugen af kilder og kanonpunkter. Endnu en positiv overraskelse var, da jeg så, at det ene af dens emner omhandler konflikten mellem Israel og Palæstina.

    I min praktik på 4.år havde jeg seks historielektioner i en 7.klasse. Her valgte jeg at arbejde med emnet Israel og Palæstina, på grund af mit forestående arbejde med emnet i min bacheloropgave. Jeg brugte uddrag fra bogen ”Israel og Palæstina”3 der er en del af en bogserie, som omhandler mellemøsten. Jeg er godt klar over, at bogen er tænkt til historieundervisningen i 9.klasse, men i mangel af bedre tilgængeligt materiale, valgte jeg alligevel denne. Et af mine kritikpunkter af denne bog, er, at jeg synes, at bogen berører emnet utroligt overfladisk. Den er kronologisk opbygget og inddrager relevante historiske begivenheder, men jeg synes, at den mangler dybde, og at konsekvensen af dette bliver en fagbog, som efter min mening, ikke medvirker til en kategorial dannelse. Derimod mener jeg at kunne argumentere for, at ”Historie 9” netop inddrager aspekter af historieundervisningen, som kan medvirke til elevens dannelse. Derfor har jeg valgt at bruge denne, og dens behandling af emnet Israel og Palæstina, i denne opgave.



    Download 178.3 Kb.
      1   2   3   4   5   6   7   8




    Download 178.3 Kb.

    Bosh sahifa
    Aloqalar

        Bosh sahifa



    Bachelor opgaven 2010 Marianne Nowack Andersen Historie 260095

    Download 178.3 Kb.