Podvodni ribolov na jadranu
Download 1.16 Mb.
bet1/18
Sana23.09.2020
Hajmi1.16 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


Recenzija knjige dr. sc. Nevena Šerića:
"PODVODNI RIBOLOV NA JADRANU"

Otkrivanje nepoznatog oduvijek je privlačilo ljude. Istraživački duh odvodio je čovjeka do neslućenih razmjera upoznavanja svijeta koji ga je okruživao i stalno pomicao granice između poznatog i nepoznatog. Na tom je putu čudesni svijet podmorja bio veliki izazov. Želeći proniknuti u srž ove tajne čovjek je otkrio ronjenje. S ciljem da se u tom neprirodnom okruženju svoga prapočela osjeća što prirodnije stalno je razvijao nove tehnike i tehnologije. I dok su Vernove vizije postajale stvarnost, u istraživaču podmorja javljao se je iskonski lovački duh. Nije stoga iznenađujuće da se upravo u podvodnom ribolovu suptilno isprepliću težnja za istraživanjem i želja za lovom. Realizirajući svoju aktivnost, podvodni ribolovac ulazi u avanturu viteški poštujući sva pravila fair-playa. Lovinu naime, pokušava nadmudriti i uloviti u okruženju koje mu ne dopušta disanje služeći se pri tome samo pogonskom snagom svojih pluća pokretanom njegovim umom. Oprema kojom raspolaže isključivo je u funkciji realizacije učinkovitoga ulova. No, podvodni ribolov ipak ostaje avantura. Svako precjenjivanje svojih fizičkih sposobnosti koje u pravilu nastaje kao rezultat nadvladavanja emocionalnog nad racionalnim može imati kobni završetak.

Kako avanturu podvodnog ribolova minimizirati, a podvodni ribolov učiniti što učinkovitijim? Odgovore na ova kao i brojna druga pitanja u svezi sa podvodnim ribolovom daje nam knjiga gosp. dr.sc. Nevena Šerića: "Podvodni ribolov na Jadranu". Nije pretenciozno kazati za ovu knjigu da se radi o svojevrsnoj bibliji podvodnoga ribolova. Autor je napravio ogroman napor da na jednom mjestu cjelovito obradi kompleksnu tematiku podvodnoga ribolova. U drugom dijelu knjige detaljno se opisuju tipične lovine u podvodnome ribolovu kao i načini njihovog lova. U trećem dijelu autor opisuje tehnike i taktike podvodnog ribolova sa posebnim osvrtom na tehnike i taktike ribolova na Jadranu. Završni dio knjige je posebno interesantan, jer u njemu autor daje opisni pregled najatraktivnijih zona podvodnoga ribolova na Jadranu.

Značajno je naglasiti da je knjiga napisana jasnim i jednostavnim stilom što svjedoči da je autor veliki poznavatelj materije o kojoj piše. To istodobno knjigu čini prihvatljivom širokoj čitalačkoj javnosti. Uistinu će svatko u njoj naći nešto za sebe. Za one zaljubljenike podmorja koji se još nisu okušali u podvodnom ribolovu, ova će knjiga biti veliki poticaj za realizaciju te aktivnosti. Svi ostali koji su se već zarazili "virusom" ronjenja bilo da se radi o početnicima ili profesionalcima u ovoj će knjizi pronaći korisno i nadasve zanimljivo štivo. Ovo tim više ima li se u vidu da je knjiga bogato ilustrirana fotografijama velike kvalitete.

Na kraju zaključimo. Autor, gosp. dr.sc. Neven Šerić, ovom je knjigom dao veliki doprinos popularizaciji podvodnog ribolova u Hrvatskoj i vjerojatno će biti zaslužan što će se upravo zahvaljujući njoj veliki broj mladih ljudi u skoroj budućnosti okušati u ovome osebujnome sportu.
U Splitu, 20.2.2004. Prof.dr.sc. Nikša Nikolić
PREDGOVOR

Knjiga pred Vama je repetitorij dijela objavljene knjige Podvodni ribolov na Jadranu iz 2004. godine, s novim arhivama fotografija i određenim ispravkama. Osvrt je to, i priča na temu podvodnog ribolova na istočnoj obali Jadranu s mnoštvom fotografija. U knjizi su iznesena brojna iskustva, kako vlastita, tako i ponajboljih podvodnih ribolovaca s ovih prostora, koji su ista bili voljni podijeliti s Vama i samnom. Pojedina poglavlja u knjizi i vlastita su svjedočanstva o ljepotama podmorja i podvodnog ribolova. Knjizi su doprinijeli brojni prijatelji, fotografi amateri i profesionalci koji su za nju ustupili svoje radove. Svi su navedeni u impresumu knjige.


Knjiga je namijenjena širokom čitateljstvu i pisana je jednostavnim stilom. Recenzent knjige, prof dr sc Nikša Nikolić, zaljubljenik je također u podvodni ribolov. Knjiga nema pretenzija da bude udžbenik podvodnog ribolova, već je namijenjena najširoj populaciji podvodnih ribolovaca, i drugih koje ovo područje zanima.

Knjiga je još jedno svjedočanstvo i o velikome Frani Zankiju, prijatelju, kojemu i ovom prilikom zahvaljujem na svim sugestijama. Franu Zankija, vrhunskog sportaša i čovjeka poznajem godinama. Sjećam se da sam ga prvi put vidio u akciji na klupskom prvenstvu Jadran Koteksa iz Splita 1988. godine, gdje sam tada nastupio kao novopridošli član. Prvenstvo je bilo održano na sjevernoj strani otoka Šolte. Frane je doplovivši do Šolte brod usidrio na sredini Nečujamske uvale. Ostali takmičari su pohitali prema svojim pozicijama uzduž sjevernih obala Šolte. Frane se sa svojim prijateljima šalio i dobro zabavljao na brodu, te sredinom jutra navukao ronilačko odijelo i za samo jedan sat lova kombinacijom duboke čeke i šuljanja, tu na sredini Nečujamske uvale, ulovio dvije ovčice kilašice i jednog lubina od 2,5 kg. Potom je mirno izišao iz mora prekidajući daljnji lov. Svojim međunarodnim rezultatima osiguravao je odlazak na državno prvenstvo i bez nastupa na klupskom prvenstvu, no, ovaj vrhunski sportaš svjetske klase, uvijek je bio skroman i jednostavan, te nalazio vremena da svojim nastupom uveliča i nižerazredne sportske manifestacije.


Jednom drugom prilikom, 1995. godine u Istri, bio sam učesnikom državnog prvenstva u podvodnom ribolovu. Bio je to period u kojem su hrvatski reprezentativci Zanki, Fiorentin i Ikic bili toliko nadmoćni nad nama ostalima, da bi količinski ulovili više ribe nego svi mi ostali. To državno prvenstvo održano je na terenu koji su Fiorentin i Ikić jako dobro poznavali i bili željni revanša Zankiju koji ih je često pobjeđivao na drugim jadranskim lokacijama. Pretpostavivši da su njih dvojica u višemjesečnim pregledima terena označili mnoštvo pozicija s ribom, Zanki se tada odlučio da primjeni, većini takmičara, još nedovoljno poznatu taktiku čeke u modro. Bio je rujan, a Zanki poznaje ponašanja svih vrsta riba u Jadranu na različitim lokacijama. Očekivao je palamide na čeki u modro i one ga nisu iznevjerile. Ulovio je tako i te godine prvo mjesto, a ulovljene palamide, od kojih su neki primjerci bili teži i od 5 kilograma svima nama ostalima su se neizbrisivo urezale u sjećanje. Takav je bio i ostao Frane Zanki, veliki i dobar čovjek, vrhunski podvodni ribolovac koji je sam sebi klasa. Sedam puta prvak države, dvostruki pobjednik Kupa Europe, treće mjesto pojedinačno i drugo ekipno na prvenstvu svijeta, desetak prvih mjesta u Kupu nacija na Malom Lošinju značajniji su rezultati iz prebogate sportske karijere Frane Zankija. On se uvijek natjecao prvenstveno sam sa sobom, te kao da je dopuštao i drugima da po nekad osjete slast pobjede. Kada bi Frane Zanki sebi postavio za cilj izniman rezultat na takmičenjima to je i ostvarivao.

Među više od stotinu osvojenih pehara i nekoliko stotina medalja osvojenih u konkurenciji s ponajboljim domaćim i svjetskim natjecateljima, Frani je jedno od najdražih međunarodnih odličja vezano za svjetsko prvenstvo 1987. godine. Između brojnih imena koja su danas, kao i Franino, uklesana u povijest svjetskog podvodnog ribolova, za vrh su se te godine borili Francuz Esclapez i Talijan Mazzari. Pored njih, i brojnih ostalih zvijezda, Frani, i reprezentaciji SFRJ nisu se davale značajnije šanse za vrh. Svjetsko prvenstvo održavalo se u Mramornom moru. Talijani i Francuzi dva su mjeseca pregledavali teren, a naša, siromašna, reprezentacija je stigla u zadnji čas, na verifikaciju natjecatelja. Sa Zankijem su u ekipi bili njegov klupski kolega Frane Halbert, čiji je to bio oproštajni nastup i Livio Fiorentin, današnji izbornik Hrvatske reprezentacije. Ostale reprezentacije posjedovale su brodove s elektronikom, a naši momci samo izazov da ostave što bolji dojam u sudaru sa svjetskim zvijezdama. Frane Zanki je ispravno odabrao taktiku i koncentrirao se na ribe prosječne težine od 1 do 2 kilograma. Ulovio je tada nevjerovatnih 100 komada ribe ukupne težine više od stotinu kilograma, kavale, vrane, šargi i dr. U pojedinačnoj konkurenciji osvojio je Frane Zanki 3. mjesto, odmah iza prvaka Mazzarija i drugoplasiranog Esclapeza, a reprezentacija je zahvaljujući i odličnima Fiorentinu i Halbertu, koji je odradio svoj oproštajni labuđi pjev, na iznenađenje svih prisutnih osvojila drugo mjesto, teško porazivši trećeplasirane Francuze.


Jednom drugom prilikom, na predavanju doktora Nadana Petrija iz Splita kazano je kako je Frane Zanki medicinski fenomen. Trajanje njegove apneje, smirivanje rada srca tijekom zarona i višeminutne čeke na dnu predstavljaju enigmu i suvremenoj medicini.Pričajući s Franom, redaju se uspomene i istinite priče s fotografijama nevjerojatnih ulova, kada je bio posebno inspiriran da napravi vrhunski rezultat. Tako je npr. na prvenstvu Jugoslavije 1977., kao dvadesetpetogodišnjak, odlučio po prvi put pokazati starijim kolegama što stvarno može. Osvojio je bez većih problema te godine državno prvenstvo ulovom 7 kirnji ukupne težine 90 kilograma.
Priča Frane Zankija započela je na otoku Svecu, odakle i potječe loza Zankijevih. Prvokategornik se postaje višegodišnjim i napornim redovitim treningom u podmorju, a Frane Zanki se rađa. Zadovoljstvo mi je što sam živio u vremenu Frane Zankija, što sam ga poznavao, i što je svojim trofejnim ulovima inspirirao i pisanje knjige koja je pred Vama.

Autor knjigeUVODNE NAZNAKE
Podvodni ribolov je za mene osobno sport, ma koliko neki to smatrali vještinom. Vještinom se naziva nešto čime se uspješno ovladalo. Relativno je govoriti o uspjehu u podvodnom ribolovu dok se najveći broj podvodnih ribolovaca i danas, usprkos korištenju vrhunske opreme iz ribolova vraća sa skromnim ulovima, ponekad i bez ulovljene ribe. S druge strane, ova je knjiga na neki način i osobni pogled na podvodni ribolov.

Podvodni ribolov je vještina za rijetke, vrhunske podvodne ribolovce, koji su uvijek i na svakome terenu sposobni uloviti neku validnu ribu. I takvi pojedinci su doprinijeli svojim iskustvima nastanku ove knjige.


Poglavlja u klizi objedinjavaju uspješne tehnike i taktike podvodnog ribolova na Jadranu s prikazom načina lova i ponašanja pojedinih riba pri susretu s podvodnim ribolovcem, te prikaz dometa i mogućnosti podvodnih ribolovaca Hrvatske. Podvodni ribolov, kao kompleksan i vrlo zahtjevan sport podrazumijeva visoki stupanj spretnosti praktikanta uz dobro poznavanje područja gdje se lovi, opreme koja se koristi i vlastitih psihofizičkih sposobnosti. Nepoznavanje terena, opreme i stupnja vlastitih mogućnosti, te nadomještanje improvizacijom, uz želju ostvarenja ulova pod svaku cijenu često su na korak od udesa s mogućim smrtnim posljedicama. Takvih slučajeva je bilo i, na žalost biti će ih i ubuduće. Neka ova knjiga bude i skroman doprinos u svrhu smanjenja broja udesa tijekom podvodnog ribolova, te je kao takva korisno štivo svim početnicima, ali i iskusnim podvodnim ribolovcima, da ih s vremena na vrijeme podsjeća na rizike kojima se izlažu u trenutcima kada vlastite psihofizičke mogućnosti dovode do krajnjih granica. Višegodišnje iskustvo u podvodnom ribolovu često podvodnog ribolovca ne čini mudrijim, nego je uzrokom sve većim i opasnijim rizicima. Uostalom, najveći broj smrtno stradalih podvodnih ribolovaca na Jadranu tijekom posljednjih tridesetak godina pripadali su kategoriji potvrđenih lovaca, čije su lovne dubine bile respektabilne, a opće fizičko stanje iznadprosječno. Gdje je bio problem u svakom konkretnom slučaju, najčešće ostaje prekriveno velom tajne, u beskrajnom plavetnilu.

Praktični savjeti i naputci koje možete pročitati na stranicama koje slijede, rezultat su dvadesetogodišnjeg iskustva autora i brojnih drugih podvodnih ribolovaca iz Hrvatske, koji su svojim savjetima nesebično pomogli u stvaranju ove knjige. Mnogi od njih i vlastitim ulovima na fotografijama u knjizi dokazuju određene teze koje su u knjizi iznesene na izvoran način.


Što čovjeka privlači u tajnoviti svijet podmorja? Zašto se upuštamo u avanturu u sredini koja nije toliko primjerena čovjeku? Zašto usprkos činjenici rizika gubitka života sve više mladih ljudi za polje svoga dokazivanja odabire upravo podvodni ribolov?
Odgovori na ta i mnoga druga pitanja leže duboko pod morskom površinom, u bistrom podmorju, prošaranome podvodnim grebenima, grotama i prekrasnim livadama posidonije. Ako u ambijentu takve beskonačne ljepote osjetite i vi poriv lovca i istraživača, podvodni ribolov je možda i vaš izazov.
Niti jedna aktivnost nije toliko zahtjevan u psihofizičkoj pripremi, a nije ni toliko rizična ukoliko niste u stanju kontrolirati emocije i procijeniti svoje mogućnosti, kao što je to podvodni ribolov. Samokontrola i samodokazivanje nisu jednostavno spojivi, a upravo njihova simbioza jedina je garancija za dugogodišnje uživanje u ljepotama podmorja i izazovu podvodnoga ribolova.
Da li je podvodni ribolov sport? Da u pravom smislu riječi, jer je riba - lovina bitno promijenila svoje ponašanje i više ne čeka podvodnog ribolovca, već se podvodni ribolovac prikrada, skriva od nje, i odapinje strijelu podvodne puške na sve većim i većim dubinama. U podvodnome ribolovu ribolovac bira svoj cilj, za razliku od drugih vrsta ribolova u kojima se riba grabi, kupi, opasuje, te se uobičajeno izvlače iz mora i nedorasli primjerci.
Podvodni ribolov je poseban sport, kojim se može i regulirati stanje podvodne bio zajednice. Kada bi se još uvela ograničenja za kilometre mreža, parangala, stotine koća koje oru morsko dno i uništavaju riblju mlađ čak i nadomak obale, situacija u podmorju bila bi kudikamo sretnija. Ceh ribara, s druge strane, još uvijek nije svjestan štete koju nanosi podmorju. Svjedoci smo i da se pojedini pripadnici pomorske policije više i češće bave kontrolom podvodnih ribolovaca, da li posjeduju višak pušaka za podvodni ribolov u čamcu i sl., umjesto da pramce službenih brodova usmjere prema kočama koje se sve češće viđaju na zabranjenim područjima. Nakon njihovih akcija na pojedinim područjima ne ostaje gotovo ništa, a morsko dno nalikuje pustinji bez znakova života.


Download 1.16 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18
Download 1.16 Mb.

Bosh sahifa
Aloqalar

    Bosh sahifaPodvodni ribolov na jadranu

Download 1.16 Mb.